Meny

Anonymous angriper IS i sosiale medier

Har rapportert og fått suspendert 90 Twitter-kontoer.

Anonymous, det lederløse hacker-kollektivet, har startet offensiven mot Den Islamske Staten (IS). Det var etter angrepet mot satiremagasinet Charlie Hedbo i Paris der 12 personer ble skutt og drept at hacktivistene erklærte krig mot terroristorganisasjonen.

I krigserklæringen sin sier de:

«Terroristene i IS er ikke muslimer.

Vi skal finne dere, ta ned nettsidene deres, kontoene deres, epostene deres, avsløre dere… Fra nå av finnes det ikke noe sikkert sted på internett for dere..»

90 Twitter-kontoer

På tilknyttede nettsider rapporterer de nå å ha fått suspendert 90 Twitter-kontoer og at stadig flere tas ned. Kontoene skal ha vært brukt til å promotere IS og drive rekruttering av nye medlemmer.

En enkel sjekk av de kontoene viser at de nå er suspendert eller det opplyses at siden ikke eksisterer, som kan skyldes at kontoen er fjernet.

– Viktig for IS

Thomas Hegghammer har forsket på rekrutering til terrorisme og deres bruk av internett. Foto: FFIThomas Hegghammer har forsket på rekruttering til terrorisme og deres bruk av internett. Foto: FFI

– Det er tydelig at tilstedeværelse i sosiale medier er viktig for IS siden de investerer så mye tid og ressurser i å være der, sier forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Thomas Hegghammer, til ABC Nyheter.

Han tror imidlertid ikke at Anonymous vil klare å begrense deres tilstedeværelse i sosiale medier.

Den siste aksjonen til Anonymous som skapte overskrifter var deres angrep på Ku Klux Klan i USA. Da tok de over minst en av de offisielle Twitter-kontoene til gruppen i november i 2014.

– Forvent oss

«Dere skulle ha forventet oss,» skrev de da de tok over Twitter-kontoen.

Og deretter publiserte de navn og bilde på alle som de mente var tilknyttet kontoen.

Tidligere har de hatt store angrep mot Scientologi-kirken, pedofile, dyremishandlere og en rekke land eller selskaper. Noen med større suksess enn andre. I august 2011 opplyste hacker-gruppen at de ville ødelegge Facebook fordi de var bekymret for at det sosiale nettstedet var med på å svekke personvernet. Uten at det har fått noen særlige konsekvenser.

Den vanligste angrepsmetoden til Anonymous har imidlertid vært tjenstenektangrep, der de sender så mye trafikk til en nettside at de ikke klarer å ta det unna og siden går ned - midlertidig.