Meny

Jordans konge lover hensynsløs krig mot IS

Jordans kong Abdullah lover at landet vil føre en ubarmhjertig kamp mot Den islamske staten (IS) etter drapet på en jordansk jagerflyger.

– Vi vil krige for å beskytte vår tro, våre verdier og menneskelige prinsipper. Vi kommer til å kjempe uten barmhjertighet og ramme dem på deres egen banehalvdel, sa kongen i en uttalelse på jordansk TV onsdag kveld.

Samme dag ledet han et møte der landets sikkerhetstopper diskuterte landets videre strategi. Ifølge en regjeringstalsmann ligger en rekke alternativer på bordet.

Øker innsatsen

Etter at IS onsdag publiserte en video som tilsynelatende viser hvordan flygeren ble brent levende, har Jordan besluttet å ta en større rolle i den USA-ledede koalisjonen som har som mål å bekjempe den ytterliggående gruppa.

– Vi snakker om en felles og skjerpet innsats fra medlemmer av koalisjonen for å stanse ekstremisme og terrorisme. Målet er å undergrave, degradere og til slutt få en slutt på Daesh, sier regjeringstalsmann Mohammad al-Momani.

Daesh er den arabiske forkortelsen for IS.

Som en reaksjon på drapet har Jordan allerede henrettet to terrordømte fanger, blant dem en irakisk kvinne som IS har krevd løslatt.

Bakgrunn: – Jordan vil henrette kvinne etter IS-drap på jagerflyger

Emiratene

Onsdag ble det kjent at De forente arabiske emirater ikke lenger deltar i bombetoktene mot IS. En ikke navngitt tjenestemann sier imidlertid at landet fortsatt er en viktig bidragsyter i koalisjonen.

I ett av de andre arabiske koalisjonslandene, Saudi-Arabia, fordømmer kong Salman drapet på flygeren som «umenneskelig». Han fastslår også at drapet er i strid med islam.

Det gjør også Al-Azhar, et av verdens mest anerkjente sunnimuslimske læresteder. Institusjonen, som ligger i Kairo, oppfordrer nå til «drap og korsfestelse» av jihadister tilknyttet IS.

– De som kjemper mot Gud og hans profet må straffes i tråd med Koranens lære, sier lærestedets leder Ahmed al-Tayib.

IS rekrutterer

Jordan hadde gått med på å løslate en irakisk kvinnelig jihadist i bytte mot jagerflygeren. Men nå viser det seg at han kan ha blitt drept allerede 3. januar, før IS tilbød seg å sette ham fri.

Det fryktes at den mislykkede byttehandelen kan skape nye problemer for Jordan, som er et av landene som har flest statsborgere i IS.

– Når IS gjør såpass brutale ting, fungerer det som en slags rekrutteringskampanje. Det er et budskap til andre islamister om at hvis de virkelig vil gjøre en innsats, så er det IS de må støtte, sier Søren Schmidt ved Institut for kultur og globale studier ved Aalborg Universitet.

Han utelukker ikke at en jordansk fløy av IS kan bli etablert av gruppa, som primært holder til i Irak og Syria.