Meny

Jordan vil henrette terrordømt kvinne

HENRETTES: Jordan bestemte seg tirsdag kveld for å henrette den irakiske kvinnen Sajida al-Rishawi som ble pågrepet i 2005 etter at hun deltok i en selvmordsaksjon mot flere hoteller i Amman. Dette gjør de for å hevne drapet på den jordanske flygeren som IS bekreftet de skal ha drept. Foto: Majed Jaber (Reuters)
Jordan vil onsdag henrette en irakisk kvinne som IS har krevd løslatt i bytte mot jagerflygeren som nå er drept, opplyser en sikkerhetskilde.

Sajida al-Rishawi ble pågrepet i 2005 etter at hun deltok i en selvmordsaksjon mot flere hoteller i Amman. Sprengladningen hun hadde festet til kroppen detonerte ikke.

De siste ukene har Den islamske staten (IS) krevd at Rishawi løslates i bytte mot en jordansk jagerflyger, som ble tatt til fange av den ytterliggående gruppen i Syria i desember.

Jordan har sagt seg villig til å gå med på fangebyttet, men tirsdag ble det kjent at jagerflygeren er drept av IS.

Bakgrunn: Jordan bekrefter at flyger er drept av IS

Sajida al-Rishawi:

  • Sajida al-Rishawi ble dømt til døden i Jordan i 2006 etter at hun ble pågrepet med bombebelte under en terroraksjon året før i hovedstaden Amman.
  • Rundt 60 mennesker ble drept i koordinerte bombeangrep mot tre hoteller i Jordans hovedstad 9. november 2005.
  • Rishawis ektemann var blant de tre irakiske selvmordsbomberne, og al-Qaida i Irak – som IS har sitt utspring i – tok på seg ansvaret.
  • IS har tidligere krevd henne utlevert i bytte mot jagerflygeren Muath al-Kasaesbeh, som de tok til fange i desember etter at flyet hans styrtet i Syria.
  • Tirsdag ble det kjent at Kasaesbeh er blitt drept, og kort tid etter sa jordanske myndigheter at Rishawi vil bli henrettet onsdag.

(Kilde: NTB)