Meny

– Jordan vil henrette kvinne etter IS-drap på jagerflyger

Jordan er i sorg og sjokk etter IS' drap på en jordansk jagerflyger. Landet vil svare med å henrette en terrordømt kvinne som IS har krevd løslatt, ifølge en sikkerhetskilde.
Den islamske staten (IS):

Opprørsgruppe i Irak og Syria som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat). Står for en svært ekstrem versjon av islamisme

  • Har røtter i ytterliggående grupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003. Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL)
  • Tidligere en del av terrornettverket al-Qaida
  • Tok i fjor kontroll over store områder nordøst i Syria og nord i Irak, deriblant Iraks nest største by Mosul
  • Ledes av Abu Bakr al-Baghdadi, som i juni i fjor erklærte seg som kalif
  • Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem
  • Siden september i fjor har USA og landets allierte bombet IS i Irak og Syria

 

(Kilde: NTB)

– Dødsdommen mot irakeren Sajida al-Rishawi vil bli fullbyrdet ved daggry, sier en ikke navngitt sikkerhetskilde til nyhetsbyrået AFP.

Rishawi er kvinnen som Den islamske staten (IS) har krevd løslatt i bytte mot flygeren Muath al-Kasaesbeh (26). Hun ble dømt til døden i 2006 etter at hun året før ble pågrepet med et udetonert bombebelte. Hennes mann var en av selvmordbomberne i terrorangrepet mot flere hoteller i Amman året før.

Jordan var villig til å gå med på fangebyttet, men tirsdag ble det kjent at IS har drept jagerflygeren, tilsynelatende ved å brenne ham levende.

– Hevnen vil bli like stor som katastrofen som har rammet Jordan, sa talsmann for hæren, oberst Mamdou al Ameri, til jordansk fjernsyn tirsdag kveld.

Reaksjon: Jordan vil henrette terrordømt kvinne onsdag

Kongen reiser hjem

Kong Abdullah besluttet samme kveld å avbryte et USA-besøk og reise hjem.

– Denne feige terroren er utført av en kriminell gruppe som ikke har noen tilknytning til islam. Nå er det alle borgernes plikt å holde sammen, sa den jordanske kongen i en TV-sendt uttalelse tirsdag kveld.

Timer før publiserte IS-tilhengere en video på nettet som angivelig viser hvordan flygeren Muath al-Kasaesbeh blir brent levende mens han står i et metallbur.

Les også: Sterke reaksjoner etter gisseldrap

– Drept 3. januar

Drapet skjedde ifølge jordanske myndigheter allerede 3. januar, halvannen uke etter at Kasaesbehs fly styrtet i Syria mens han var på kampoppdrag for den USA-ledede koalisjonen.

De siste ukene har Jordan forsøkt å forhandle med IS om en fangeutveksling, men de fikk ikke bekreftet om Kasaesbeh fortsatt var i live.

Likvideringen kan vende stemningen mot IS i Jordan, mener Midtøsten-forsker Kjetil Selvik, som tror mange jordanere vil se på dette som en veldig radikal handling. I tillegg vil mange oppleve det som at IS har holdt Jordan for narr, ettersom Kasaesbeh skal ha blitt drept for en måned siden.

– Alt dette er faktorer som kan slå tilbake på IS, i hvert fall i jordansk kontekst, og kanskje vende stemningen mot IS i et bredere lag av befolkningen enn de kanskje hadde regnet med, sier forskeren ved Chr. Michelsens institutt.

Les også: IS: – Japansk gissel halshugget

Nøye redigert

Den 22 minutter lange videoen som ble publisert tirsdag, er nøye redigert. Den viser først flygeren mens han sitter ved et bord og diskuterer operasjoner mot IS. I bakgrunnen vises flagg fra flere vestlige og arabiske land som deltar i koalisjonen mot den ytterliggående gruppa.

Etterpå dukker Kasaesbeh opp i en oransje fangedrakt mens han er omringet av bevæpnede og maskerte IS-krigere i kamuflasjeklær. Deretter klippes det til et bilde der han står inne i et metallbur og tilsynelatende blir dynket med bensin før han brennes levende.

USA fordømmer

USA fordømmer IS på det sterkeste og ber om at alle som holdes fanget av gruppen, blir satt fri umiddelbart.

President Barack Obama sier også at USA nå er mer oppsatt på å bekjempe gruppen enn noensinne.

– Denne organisasjonen er bare interessert i død og ødeleggelse, sier presidenten.

Ifølge Det hvite hus har Obama gitt ordre om at et en særskilt gruppe skal bruke alle ressurser på å lokalisere gisler som holdes fanget av IS.

– Drapet kan slå tilbake mot IS

Likvideringen av en jordansk pilot kan vende stemningen mot Den islamske staten (IS) i Jordan, mener Midtøsten-forsker Kjetil Selvik.

– Jordan er et sted der IS har håp om å ekspandere og der det finnes krefter som sympatiserer med gruppen i utgangspunktet. Men skjebnen til jagerpiloten har engasjert jordanerne veldig, sier Selvik til NTB.

– Holdt for narr

Selvik tror mange jordanere vil se på dette som en veldig radikal handling. I tillegg vil mange oppleve det som at IS har holdt Jordan for narr, ettersom Kasaesbeh skal ha blitt drept for en måned siden.

– Alt dette er faktorer som kan slå tilbake på IS, i hvert fall i jordansk kontekst, og kanskje vende stemningen mot IS i et bredere lag av befolkningen enn de kanskje hadde regnet med, sier forskeren ved Chr. Michelsens institutt.

Valget av drapsmetode tror han skyldes at IS er avhengig av å sjokkere og flytte grenser, slik at gruppen stadig får oppmerksomhet.

– Det vil markere seg som den mest kompromissløse jihadistbevegelsen som finnes, sier han.

– Legitimt svar

Samtidig kan ønsket om å straffe Jordan være sterkt, ettersom landet har sluttet seg til den USA-ledede koalisjonen som bomber IS.

Jordanske myndigheter har nå varslet at de vil henrette en terrordømt irakisk kvinne, som IS krevde løslatt i bytte mot jagerflygeren.

– Mange i Jordan vil se på det som en legitim reaksjon, mener Selvik.

Fakta om IS-gisler:

  • Siden USA gikk til krig mot opprørsgruppen Den islamske staten (IS) i fjor høst, har IS likvidert flere vestlige gisler for åpent kamera.
  • Videoer viser drapene på amerikanerne James Foley, Steven Sotloff og Peter Kassig, britene David Haines og Alan Henning og japaneren Haruna Yukawa.
  • Søndag 31. januar publiserte opprørsgruppen en video som viser at den japanske journalisten Kenji Goto blir drept.
  • Tirsdag 3. februar ble det publisert en video som angivelig viser at den jordanske flygeren Muath al-Kasaesbeh er blitt brent levende.