Nordmann evakuert etter IS-angrep mot Kirkuk

Medlemmer av kurdiske sikkerhetsstyrker går gjennom området i den irakiske byen Kirkuk der en IS-bombe eksploderte fredag. Foto: Ako Rasheed (Reuters)
Medlemmer av kurdiske sikkerhetsstyrker går gjennom området i den irakiske byen Kirkuk der en IS-bombe eksploderte fredag. Foto: Ako Rasheed (Reuters)

Etter en dramatisk natt med skyting og harde kamper i den kurdisk-irakiske oljebyen Kirkuk ble nordmannen Odd Einar Olsen evakuert til byen Arbil.

Olsen, som har oppholdt seg i Kirkuk de tre siste månedene, er utlånt av Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP for å styrke FNs humanitære respons i Nord Irak.

Skyting rundt byen og trefninger mellom IS (Den islamske staten) og den kurdiske peshmerga-militsen er ikke uvanlig, men denne natten ble annerledes, forteller han til NTB.

– Ting begynte å bygge seg opp rundt midnatt, og skytingen ble mer og mer intens. Bombeflyene fra koalisjonen kom nærmere og nærmere, sier Olsen, som forteller at IS lenge har holdt militære stillinger bare 10-12 kilometer fra Kirkuk.

Angrepene skal ha startet innenfra med at en mindre gruppe IS-krigere angrep et hotell i sentrum av byen.

– Vi har lenge visst at IS har hatt celler inne i Kirkuk. Men det har vært uvisst hvor mange det er snakk om, sier Olsen.

Les også: Syrisk fly skutt ned av IS-opprørere

Peshmerga-leder drept

I alt seks personer ble drept i angrepet, blant dem brigadegeneral Shirko Rauf, den høyest rangerte av de kurdiske peshmerga-soldatene. 46 personer ble såret i angrepet, opplyser en politimann og en lege.

Som følge av angrepet er det innført portforbud i store deler av Kirkuk-provinsen, opplyser en sikkerhetskomité i byen.

Det roet seg noe fredag formiddag, men situasjonen fremover er svært usikker, opplyser Olsen. Selv ble han og andre FN-ansatte evakuert til Arbil, som ligger nord for Kirkuk, i morgentimene fredag like før all trafikk inn og ut av de to byene ble stanset.

Les også: – IS-kvinner er heiajenter, ikke ofre

Fordrevne

Men inne i Kirkuk holder fortsatt mer enn 200.000 internt fordrevne fra både Irak og Syria til, etter å ha måttet flykte fra IS' herjinger. De fleste kommer fra områdene sør og vest for Kirkuk, og er i likhet med IS sunnimuslimer.

– Det er veldig usikkert hvordan det vil gå med disse, sier Olsen, som håper han kan dra tilbake til Kirkuk så fort som mulig. Han er ikke redd.

– IS vil aldri greie å ta Kirkuk. Det er en stor by, og peshmerga har veldig høy moral sammenlignet med den irakiske hæren. De vil aldri tillate at det skjer, sier den norske hjelpearbeideren.

Personvernpolicy