Klokken tikker for jordansk IS-gissel

Slektninger av den jordanske jagerflygeren Muath al-Kasaesbeh, som holdes som gissel av Den islamske staten (IS), demonstrerte torsdag med krav om at Jordan må gjøre alt for å sikre løslatelse. Foto: Reuters
Slektninger av den jordanske jagerflygeren Muath al-Kasaesbeh, som holdes som gissel av Den islamske staten (IS), demonstrerte torsdag med krav om at Jordan må gjøre alt for å sikre løslatelse. Foto: Reuters

Jordan nekter fortsatt å etterkomme kravet fra Den islamske staten (IS) om å løslate en dødsdømt irakisk kvinne i bytte mot en jordansk jagerflyger som holdes som gissel av opprørsgruppen.

Fakta om IS-gisler:
  • Siden USA gikk til krig mot opprørsgruppen Den islamske staten i fjor høst, har IS likvidert flere vestlige gisler for åpent kamera.
  • Videoer viser drapene på amerikanerne James Foley, Steven Sotloff og Peter Kassig, britene David Haines og Alan Henning og japaneren Haruna Yukawa.
  • IS truer i en ny video med å drepe den jordanske kampflypiloten Muath al-Kasaesbeh om Jordan ikke frigir terrordømte Sajida al-Rishawi.
  • Skjebnen til den japanske journalisten Kenji Goto, som også holdes som gissel av IS, er uklar.

IS har de siste dagene gitt Jordan flere frister til å løslate terrordømte Sajida al-Rishawi, og den siste fristen utløp ved solnedgang torsdag.

Jordan har i prinsippet gått med på kravet om å løslate Rishawi, som er dømt til døden for sin medvirkning til en terroraksjon som kostet 60 mennesker livet i Amman i 2005.

Forutsetningen er imidlertid at de får beviser for at den jordanske jagerflygeren Muath al-Kasaesbeh fortsatt er i live.

Bakgrunn: IS truer med å drepe gissel ved solnedgang

Krever bevis

Fredag ventet myndighetene i Amman fortsatt på det.

– Vi har enn så lenge ikke fått noe informasjon som beviser at flyger Mutah al-Kasaesbeh er i live og i god behold, sier militærtalsmann Mamdoh al-Ameri fredag.

Jordan har sluttet seg til USA i kampen mot IS og Kasaesbeh ble skutt ned over det nordlige Syria under et flyangrep i desember.

Les også: – IS-kvinner er heiajenter, ikke ofre

Japansk gissel

IS holder også den japanske journalisten Kenji Goto som gissel, og det var han som i et lydopptak videreformidlet den siste tidsfristen tidligere i uka.

Ifølge lydopptaket var det imidlertid Goto som skulle utveksles med Rishawi, noe som har bidratt til Jordans tvil.

Myndighetene i Amman frykter at IS vil stille nye krav etter en eventuell fangeutveksling mellom Goto og Rishawi, men er samtidig under økende press fra egen befolkning om å gjøre alt for å redde flygerens liv.

Les også: Japans statsminister raser mot IS-terrorister

Hjemlig press

Japans statsminister Shinzo Abe er også under sterkt hjemlig press for å sikre løslatelse av Goto, etter at et annet japansk IS-gissel, Haruna Yukawa, angivelig ble drept i forrige uke.

De to japanerne figurerte først på en video sammen, der en maskert IS-soldat truet med å drepe dem dersom Japan ikke betalte 200 millioner dollar i løsepenger.

Dette er samme beløp som Shinzo Abe tidligere har lovet å bidra med i den USA-ledede kampen mot IS.

Lørdag dukket det opp en ny video som angivelig viser Goto sammen med et bilde av en halshugget Yukawa. Kravet om løsepenger var i denne videoen erstattet med et krav om løslatelse av Rishawi.

Les også: IS hevder å stå bak angrep i Sinai

Personvernpolicy