Meny

IS truer med å drepe gissel ved solnedgang

Den irakiske terrordømte kvinnen Sajida al-Rishawi kan komme til å bli løslatt i bytte mot en jordaner som IS har holdt som gissel i en drøy måned. Her er Rishawi fotografert i en militærdomstol i Amman i forbindelse med rettssaken mot henne i 2006. Foto: Majed Jaber (Reuters)
Opprørsgruppen Den islamske staten (IS) truer med å drepe en jordansk jagerflyger ved solnedgang torsdag, dersom ikke Jordan løslater en terrordømt kvinne.

Samtidig er skjebnen til den japanske journalisten Kenji Goto Jogo, som også holdes som gissel av IS, fortsatt uklar. Men trusselen om å drepe Muath al-Kasaesbeh blir fremsatt i et lydopptak. Stemmen på båndet tilhører etter alt å dømme Goto, opplyser en talsmann for den japanske regjeringen.

Kravet som blir fremsatt i opptaket, er at Jordan må overlate terrordømte Sajida al-Rishawi ved grensa til Tyrkia ved solonedgang Mosul-tid torsdag. Dersom så ikke skjer, truer IS med å drepe den jordanske flygeren.

Det kommer ikke frem i opptaket hvorvidt IS akter å slippe fri Goto og/eller Kasaesbeh dersom kravet blir innfridd. Når sola går ned i Mosul, er klokka 15.30 norsk tid.

Bakgrunn: Jordan klar til å løslate fange i bytte mot IS-gissel

Jordan villig

IS' forrige tidsfrist løp ut onsdag ettermiddag, da ekstremistene truet med å drepe jordaneren dersom Rishawi ikke ble sluppet fri.

En talsmann for regjeringen i Amman kunngjorde få timer tidligere at Jordan er villige til å løslate Rishawi, men bare dersom IS beviser at Kasaesbeh fortsatt er i live og løslater ham.

– Det er svært uvanlig å gå ut og bekrefte offentlig at man gir etter for krav fra gisseltakere, sier Helge Lurås som er leder ved Senter for internasjonal og strategisk analyse, til NTB.

En årsak til at Jordan kunngjør dette offentlig, kan ifølge Lurås være at man ikke stoler helt på at budskapet kommer frem gjennom kanalene som forhandler med IS. En annen kan være at de regner med at dette uansett blir offentliggjort av propagandamaskineriet til IS.

Les også: USA: – Har drept 6.000 IS-medlemmer

– Suspekt

– Det kan også være for å imøtekomme sin egen befolkning. Der er det en del motstand mot at Jordan deltar i koalisjonen mot IS, sier Lurås videre.

Forsker Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier sier det at et land går offentlig ut, er uvanlig, men langt ifra eksepsjonelt.

– Åpne politiske innrømmelser er strategisk suspekt, ettersom det nærmest blir en invitasjon til ytterligere gisseltakinger, sier Romarheim til NTB.

Sajida al-Rishawi ble dømt til døden i Jordan 2006 etter at hun ble pågrepet med bombebelte under en terroraksjon året før i hovedstaden Amman. Rundt 60 mennesker ble drept i en rekke koordinerte bombeangrep mot tre hoteller i Jordans hovedstad 9. november 2005.

Les også: Japans statsminister raser mot IS-terrorister

Krevde løsepenger

Sist uke krevde IS 200 millioner dollar i løsepenger for Goto og en annen japaner, Haruna Yukawa. Beløpet tilsvarer det som Japans statsminister Shinzo Abe har lovet i såkalt ikke-militær støtte til land i Midtøsten som kriger mot IS.

Men sist helg dukket det opp en ny video, der Goto holder opp et bilde som tilsynelatende viser Yukawa etter at han ble drept.

Siden er kravet altså endret til løslatelse av Sajida al-Rishawi – i bytte mot gislene Goto og Kasaesbeh. Jordaneren ble tatt til fange av IS-krigere i desember etter at flyet hans krasjet under et kampoppdrag for den USA-ledede koalisjonen i Syria.