Meny

Jordan klar til å løslate fange i bytte mot IS-gissel

Den irakiske terrordømte kvinnen Sajida al-Rishawi kan komme til å bli løslatt i bytte mot en jordaner som IS har holdt som gissel i en drøy måned. Her er Rishawi fotografert i en militærdomstol i Amman i forbindelse med rettssaken mot henne i 2006. Foto: Majed Jaber (Reuters)
Jordan vil løslate en terrordømt kvinne i bytte mot en jordansk flyger som IS holder fanget, ifølge en talsperson for regjeringen i Amman.

Opprørsgruppa Den islamske staten (IS) truet i en ny video tirsdag ettermiddag med å drepe den jordanske kampflypiloten Muath al-Kasaesbeh og den japanske journalisten Kenji Goto innen 24 timer.

IS' krav for å spare gislene, er at Sajida al-Rishawi, som ble dømt til døden i 2006 for et mislykket selvmordsangrep, blir sluppet ut av fengsel i Jordan.

60 mennesker ble drept i en rekke koordinerte bombeangrep mot tre hoteller i Jordans hovedstad Amman 9. november 2005. Rishawi anklages for å ha deltatt i terroraksjonen, men overlevde angivelig fordi bombebeltet hennes ikke ble detonert.

Les også: Brende: Ekstremister under press i Nord-Irak

Krevde penger

– Jordan er klar til å løslate fangen Sajida al-Rishawi dersom den jordanske flygeren, løytnant Muath al-Kasaesbeh, blir sluppet fri og hans liv spares, sier Mohammed al-Momami, talsmann for regjeringen i Amman, ifølge statlig jordansk fjernsyn.

Han nevnte ikke det japanske gisselet.

Sist uke krevde IS 200 millioner dollar i løsepenger for Goto og en annen japaner, Haruna Yukawa. Beløpet tilsvarer det som Japans statsminister Shinzo Abe har lovet i såkalt ikke-militærstøtte til land i Midtøsten som kriger mot IS.

Men sist helg dukket det opp en ny video, der Goto holder opp et bilde som tilsynelatende viser Yukawa etter at han ble drept.

Les også: USA: – Har drept 6.000 IS-medlemmer

Krasjet kampfly

Siden er kravet endret til løslatelse av Sajida al-Rishawi – i bytte mot gislene Goto og Kasaesbeh. Jordaneren ble tatt til fange av IS-krigere i desember etter at flyet hans krasjet under et kampoppdrag for den USA-ledede koalisjonen i Syria.

En rasende japansk statsminister Shinzo Abe brukte onsdag sterke ord om den nye trusselen fra IS.

– Videoen er fullstendig foraktelig, og jeg føler et sterkt sinne, sa Abe og påpekte at han søker samarbeid med Jordan for å berge livet til Goto.