Meny

USA: – IS har mistet 1 prosent av territoriet i Irak

TREFNING: Kurdiske peshmerga-soldater under en trefning med IS utenfor den irakiske storbyen Mosu denne uken. Foto: Azad Lashkari / Reuters / NTB scanpix
Opprørsgruppa IS har bare mistet 1 prosent av territoriet sitt i Irak etter at USA og landets allierte begynte å bombe ekstremistene i fjor.
Den islamske staten (IS)

* Opprørsgruppe i Irak og Syria som hevder å kjempe for en sunnimuslimsk stat (kalifat). Står for en svært ekstrem versjon av islamisme

* Har røtter i ytterliggående grupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003. Kalte seg tidligere Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL)

* Tidligere del av terrornettverket al-Qaida, men al-Qaidas øverste leder Ayman al-Zawahri har tatt avstand fra gruppa og anklager den for overdreven voldsbruk

* Tok i fjor kontroll over store områder nordøst i Syria og nord i Irak, deriblant Iraks nest største by Mosul

* Ledes av Abu Bakr al-Baghdadi, som i juni i fjor erklærte seg som kalif

* Militante islamistgrupper verden over har sverget troskap til IS-kalifatet, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem

* Baghdadi hevder at IS har etablert «provinser» i flere arabiske land

* Foruten den libyske militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam (MSSI), som kontrollerer byen Derna i Libya, bekrefter Baghdadi bånd til Ansar Beit al-Maqdis i Egypt, Jund al-Khilafah i Algerie, samt jihadistelementer i Saudi-Arabia og Jemen

* Siden september i fjor har USA og landets allierte bombet IS i Irak og Syria

Kilde: NTB

Det opplyser det amerikanske forsvarsdepartementet Pentagon, som mener flyangrepene har hindret Den islamske staten (IS) i å erobre enda større områder.

I dag kontrollerer ekstremistene om lag 55.000 kvadratkilometer i Irak, et område på størrelse med Kroatia. Kurdiske peshmerga-styrker har gjenerobret områder som til sammen utgjør 700 kvadratkilometer, hovedsakelig i Nord-Irak.

– Jeg tror vi alle erkjenner at dette er en liten prosentandel av totalen. Men vi har bare holdt på i seks-sju måneder, sier den amerikanske admiralen John Kirby.

I løpet av denne perioden skal USA og landets allierte ha gjennomført nesten 2.000 flyangrep mot IS i Irak og Syria.

Norske soldater

En rekke vestlige og arabiske land deltar i den amerikanskledede militæroperasjonen mot IS i Irak. Norge har besluttet å sende 120 soldater som skal være med og trene irakiske soldater.

Amerikanske militære leder mener den irakiske hæren må omorganiseres og utstyres med bedre våpen før den kan iverksette en skikkelig motoffensiv mot IS.

Sjefen for USAs Central Command, general Lloyd Austin, sa nylig i et intervju med avisa Wall Street Journal at de irakiske styrkene vil være rede til en motoffensiv for å gjenerobre storbyen Mosul i sommer.

Byen ble raskt erobret av IS da opprørerne gjennomførte sin lynraske framrykking gjennom Nord-Irak i juni fjor. Ekstremistene fikk støtte av lokale sunnimuslimske grupper som hadde mistet tilliten til den sjiadominerte regjeringen i Bagdad.

– 6.000 krigere drept

IS kontrollerer også store områder i borgerkrigsherjede Syria, og flere arabiske land deltar i en amerikanskledet militæroperasjon mot opprørerne her.

Som i Irak er operasjonen i Syria basert på flyangrep, og ingen av landene i alliansen har satt inn regulære bakkestyrker. USAs president Barack Obama har gjentatte ganger forsikret at dette ikke vil bli aktuelt.

Særlig i Syria har Den islamske staten forsøkt å leve opp til navnet og etablere et ultrakonservativt islamistisk styre. Byen Raqqa er blitt en slags hovedstad for områdene som gruppa kontrollerer.

Selv om IS så langt ikke har mistet mye territorium, mener amerikanske militære leder at om lag 6.000 av gruppas medlemmer er blitt drept. Etterretningsorganisasjonen CIA har tidligere anslått at IS har mulighet til å mobilisere opptil 31.500 krigere.

Fremmedkrigere fra en lang rekke land har reist til Syria og Irak for å verve seg til IS. Om lag 70 personer har reist fra Norge og sluttet seg til ulike væpnede grupper i Syria, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus