Meny

Kinesisk isfestival uten smell

En av de besøkende forsøker seg på en issklie under festivalens åpningsdag mandag. Foto: Scanpix/AFP PHOTO / FRED DUFOUR
En spektakulær isfestival åpnet i Kina mandag, men myndighetene så seg nødt til å avlyse et planlagt fyrverkerishow av sikkerhetshensyn.

Is- og snøfestivalen i Harbin, i den kjølige provinsen Heilongjiang nordøst i landet, tiltrekker seg titusener av besøkende hvert år. Her får de se enorme bygninger og skulpturer av is.

Men arrangørene sier til AFP at de har avlyst et planlagt fyrverkerishow som skulle ha åpnet festivalen, av hensyn til sikkerheten. Avgjørelsen kommer få dager etter at 36 personer ble trampet til døde i Shanghai.

Katastrofen inntraff da folk samlet seg ved havna for å feire nyttår.

Les også: Flyselskap saksøker mann (22) bak billigbillett-nettside

Fyrverkeriet i Harbin skulle avholdes ved en temapark med store, opplyste rekonstruksjoner av kinesiske palass, russiske kirker og franske katedraler, alt bygget i is.

Festivalen tiltrekker seg jevnlig mer enn 800.000 besøkende i perioden den varer.

Men enkelte var opprørt over avlysningen av fyrverkeriet på den kalde åpningsdagen mandag, da temperaturen falt ned til ni minusgrader.

– Det var hovedårsaken til at vi kom hit i dag, sier gjesten Li Chen etter at sikkerhetsvakter opplyste at det ikke ble noe av fyrverkeriet.

– Skal vi gå hjem nå? Det er for kaldt, sier kjæresten hennes og tar Li i hånda.

Les også: Turistrekord på Cuba

Andre nektet å la avlysningen hindre moroa. Blant attraksjonene på festivalen er en islabyrint og sklier.

– Det plager ikke meg, sier en seks år gammel gutt, få sekunder etter at han hadde nådd bunnen av en tre etasjer høy sklie av is.

– Jeg vil bare seg hvor raskt jeg kan skli.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus