Meny

IS slipper fri drøyt 160 gisler i Irak

Opprørsgruppa IS slapp lørdag fri 162 av 170 menn som ble bortført etter at IS-flagg ble brent i Kirkuk-provinsen i Irak. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix.
Opprørsgruppa IS slapp lørdag fri 162 av 170 menn som ble bortført etter at IS-flagg ble brent i Kirkuk-provinsen i Irak, ifølge lokale kilder.

Mennene ble tatt som gisler fredag i landsbyene Al-Shajara og Gharib, hvor flaggbrenningen fant sted.

Både en etterretningsoffiser og en lokal tjenestemann opplyser lørdag at 162 av de 170 gislene, er frigitt.

En 39-åring fra Al-Shajara som var blant de bortførte, opplyser at IS-opprørerne kjørte dem i lastebil til et åpent lende. Der ble fangene bundet og avhørt om flaggbrenningen. Deretter ble de innesperret gjennom natten, før alle unntatt åtte fikk gå. En annen innbygger i Al-Shajara bekrefter at et titalls menn vendte hjem lørdag.

Les også: 45 sivile drept i syriske flyangrep mot IS

Den islamske staten (IS) har også tidligere brukt massearrestasjoner i et forsøk på å knuse motstanden i befolkningen i de store områdene opprørerne erobret i fjor sommer.

50 mennesker ble bortført i provinsen Kirkuk i september etter at et flagg ble brent. Ytterligere 20 ble like etter tatt til fange, anklaget for å ha dannet en motstandsgruppe.

Noen av fangene er senere blitt frigitt. Men IS-opprørere har også likvidert flere tusen mennesker i områdene de kontrollerer Irak og Syria, iblant dokumentert i makabre videoer publisert på sosiale medier.

Les også: Frykter IS kan ekspandere

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus