Frykter IS kan ekspandere i Midtøsten

Dette bildet viser angivelig Abu Bakr al-Baghdadi, lederen for Den islamske staten (IS), som taler i moskeen i Mosul i Irak. Foto: Reuters / NTB scanpix

ta1207cb: Over 1 million irakere og syrere er på flukt fra IS. Mange er internt fordrevne mens andre har flyktet til nabolandene Jordan, Tyrkia og Libanon der de lever under svært vanskelige kår. Her en liten irakisk gutt i en FN-drevet leir i Khanaqin i Irak. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Dette bildet viser angivelig Abu Bakr al-Baghdadi, lederen for Den islamske staten (IS), som taler i moskeen i Mosul i Irak. Foto: Reuters / NTB scanpix ta1207cb: Over 1 million irakere og syrere er på flukt fra IS. Mange er internt fordrevne mens andre har flyktet til nabolandene Jordan, Tyrkia og Libanon der de lever under svært vanskelige kår. Her en liten irakisk gutt i en FN-drevet leir i Khanaqin i Irak. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Den islamske staten (IS) har tatt et fast og brutalt grep om det nordlige Irak og Syria. Spørsmålet er om den internasjonale militærkoalisjonen kan klare å svekke ekstremistgruppa.

– Bombingen demmer nok opp for videre ekspansjon framover og gjør det vanskelig for IS å ta nye områder i Syria og Irak. Men luftangrepene er ingen kur på lengre sikt, de klarer ikke å knekke ryggen på IS, sier NUPI-forsker Henrik Thune til NTB.

Den USA-ledede internasjonale militærkoalisjonen begynte luftangrep mot IS-mål i både Syria og Irak i september.

Mens flere vestlige land deltar aktivt i angrepene i Nord-Irak, er det kun arabiske allierte som er med i angrepene i Nord-Syria.

Ustabilitet gir IS-framgang

Truls Tønnessen, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, peker på at IS, som fram til juni i år kalte seg ISIL, gjennom flere år har vokst seg så sterk i regionen at det er lite sannsynlig at gruppa vil bli borte med det første.

– De grunnleggende problemene som har gjort at ISIL har greid å vokse seg så sterke, synes å være langt unna en løsning, og de blir bare forverret av dagens utvikling, sa han i et foredrag han holdt i Oslo nylig.

Les også: USA: Flyet ble ikke ble skutt ned av IS

Mange land i Midtøsten preges i dag av en svært ustabil politisk situasjon, noe som gir grobunn for ekstreme grupper som IS.

Truer Libya og Egypt

Henrik Thune tror imidlertid at IS har blitt så sterk og så farlig som den kan bli i Irak og Syria, og sier usikkerhetsmomentet nå er hvorvidt IS eller lignende ekstreme islamistgrupper vil få tilsvarende utbredelse i andre land i Midtøsten.

– Den arabiske våren har ført til mange ustabile områder. Ikke minst Sinai-halvøya i Egypt og Libya, der radikal islamisme er på frammarsj, sier Thune.

IS har allerede opprettet treningsleire i Libya, og i november kom meldingen om at IS-lojale grupper har tatt kontroll over havnebyen Derna.

Truls Tønnessen peker på sin side mot Jordan og Libanon som land som er spesielt utsatt.

– Dette er land som er på vei til å bli kraftig destabilisert på grunn av konflikten og på grunn av enorme flyktningstrømmer, sa han i foredraget sitt.

Les også: Rystende rapport: – 14-åringer holdes som sex-slaver av IS

– Krenker islam

FNs høykommissær for menneskerettigheter, jordaneren Zeid Ra'ad Al-Hussein, sier det ikke nytter å marginalisere IS med bomber fra den internasjonale militærkoalisjonen.

Han mener derimot at det er mer effektivt å undergrave terrorgruppas ideologi og viser blant annet til et brev som 126 framstående muslimske ledere fra en rekke land har skrevet til IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi.

I brevet kaller de muslimske lederne Baghdadi for «ikke-muslimsk» og sier alt IS gjør er i strid med islam.

– Du har feiltolket islam og gjort den til en religion av hensynsløshet, brutalitet, tortur og drap. Dette er en krenkelse av islam, av muslimer og hele verden, skriver de i brevet.

Bestialsk

For IS' raske og brutale framferd har sjokkert en hel verden. I kjølvannet av den raske offensiven i de nordlige områdene i Irak og Syria på vårparten og i sommer, fulgte meldinger om grufulle overgrep. Titusenvis av mennesker er drept, mange på bestialsk vis.

Videoer som viser IS-krigere kutte strupen på og skjære hodet av syriske og irakiske fanger så vel som vestlige gisler, har flere ganger blitt lagt ut på internett. Hundretusenvis av mennesker har flyktet fra områder som IS har tatt kontroll over, og de forteller historier om massedrap, om kvinner som blir voldtatt og holdt som sexslaver og barn som ifølge FN brukes som selvmordsbombere.

Krever politiske løsninger

Ifølge Henrik Thune er det kun politiske løsninger som kan få drevet IS tilbake i Irak og Syria. I Irak må de sjiamuslimske sentralmyndighetene i Bagdad føre en mindre sekterisk politikk overfor sunnimuslimene.

– Og i Syria er den eneste løsningen å få slutt på borgerkrigen, sier han. Men ingen løsning ser så langt ut til å være i sikte.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus