Meny

Kerry varsler lang innsats mot IS

USA samlet rundt 60 land og organisasjoner i koalisjonen mot ekstremistgruppen IS i NATOs hovedkvarter i Brussel onsdag. Foto: Eric Vidal / Reuters / NTB scanpix.
Kampen mot IS kan ta år, er USAs varsel til Norge og de andre landene i koalisjonen mot ekstremistene i Den islamske stat.

– Takk for at dere kom, sier USAs utenriksminister John Kerry til representanter for rundt 60 land og organisasjoner i NATOs hovedkvarter i Brussel.

Men det er ikke NATO som er vertskapet. Dette er amerikanernes show.

– Vi skal drive denne innsatsen så lenge det kreves for å seire, sier Kerry om den internasjonale kampen mot ekstremistgruppen som er kjent under forkortelsene IS, ISIL og DASH.

Han sier seg overbevist om at koalisjonen skal klare å «svekke og bekjempe» ekstremistene og mener innsatsen har gitt resultater.

– I store deler av Irak har DASH mistet sin opprinnelige gjennomslagskraft, sier han, men varsler likevel at «hardt arbeid gjenstår», og at innsatsen kan komme til å ta år.

Les mer: Irak vil be NATO om hjelp i kampen mot IS

NATOs rolle

USA gikk til krig mot opprørsgruppen IS i Irak i august med velsignelse fra regjeringen i Bagdad. Nå har amerikanerne hentet støtte fra alle de 28 NATO-landene, fra arabiske land, golfstater og flere andre partnere.

Generalsekretær Jens Stoltenberg ønsket onsdag koalisjonen velkommen til NATOs hovedkvarter og understreket at IS utgjør en trussel mot alle landene rundt bordet. Men NATOs eventuelle rolle i kampen mot IS er uavklart.

Onsdag ventet imidlertid tjenestemenn i alliansen en henvendelse fra den irakiske statsministeren Haider al-Abadi om bidrag til trening av irakiske soldater, en henvendelse generalsekretær Jens Stoltenberg har sagt NATO skal vurdere.

Les også: Norskkurdiske Hosheng (24) klar for nye kamper mot IS

Historisk

Utenriksminister Børge Brende (H) kaller det omfattende koalisjonsmøtet historisk.

– Det sender et sterkt signal, og det er begynnelsen på en opptrapping, sier han på vei inn til samtalene.

Den irakiske hæren har med støtte av koalisjonen hatt fremgang i noen områder i Irak, ifølge Brende.

– Men i andre områder, som i sentrale områder av Irak, har det ikke vært fremgang så langt, sier han.

Norge kunngjorde sin deltakelse i Irak-koalisjonen i oktober. Foreløpig er et knippe stabsoffiserer sendt til USA for å delta i planleggingen av krigen. Regjeringen har videre meldt inn rundt 120 soldater som skal drive opplæring av irakiske styrker.

Les også: Gjengleder fra Oslo skal ha reist til Syria for å krige

Felles fiende

Til og med USAs gamle erkefiende Iran gjennomfører nå angrep mot IS i Irak, ifølge amerikanske myndigheter.

Men angrepene skal ikke være koordinert med USA, og en innrømmelse om at de to statene kjemper skulder ved skulder mot en felles fiende, sitter nok langt inne.

USA gjennomfører i tillegg luftangrep mot IS-mål i Syria, en kontroversiell praksis.

– Det står ikke på dagsordenen for oss nå, sier Brende om hvorvidt Norge vurderer å delta her.

Utenriksministeren ser dilemmaer knyttet til de folkerettslige aspektene ved angrep på syrisk jord, men sier også han har forståelse for de amerikanske argumentene om at de bedriver selvforsvar på vegne av Irak ved å angripe IS-mål på andre siden av grensen.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus