Meny

IS-lederens kone pågrepet i Libanon

IS-lederen Abu Bakr al-Baghdadi skal ha blitt kritisk skadd bilkolonnen hans ble truffet av luftangrep fra den amerikanskledede koalisjonen. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Libanesiske myndigheter avhører kona til IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi som ble pågrepet på grensa til Syria for ni dager siden, ifølge sikkerhetskilder.

Ifølge den libanesiske avisen As-Safir skjedde pågripelsen i samarbeid med utenlandsk etterretning.

Kvinnens navn er ikke kjent, men hun beskrives som én av Baghdadis koner. Hun blir avhørt i hovedkvarteret til det libanesiske forsvarsdepartementet i Yarze, sørøst for hovedstaden Beirut.

DNA-tester datteren

Ifølge en høytstående libanesisk sikkerhetskilde var den syriske kvinnen sammen med datteren da hun ble pågrepet i nærheten av den libanesiske byen Arsal. De første meldingene gikk ut på at det var snakk om Baghdadis sønn.

Det er tatt DNA-test av jenta for å få fastslått om hun er IS-lederens barn.

IS har tatt en rekke irakiske, syriske og utenlandske fanger, og arrestasjonen i Libanon blir sett på som et forhandlingskort for utenlandske myndigheter.

Les også: – USA har ikke opplysninger om at IS-leder er såret

Meldt såret

I november ble det meldt om at Baghdadi ble såret eller drept da amerikanske fly bombet en bilkolonne nord for Mosul. Dette ble aldri bekreftet, og senere dukket det opp et lydopptak hvor han blant annet oppfordret til drap på medlemmer av kongefamilien i Saudi-Arabia.

I opptaket, som ble lagt ut på nettsider for ytterliggående islamister, ble det framholdt at den USA-ledede militæroperasjonen er mislykket.

Lydopptaket er ikke datert, men det refereres til meldingen om at USA vil sende opptil 1.500 flere soldater til Irak. Dette ble offentliggjort 7. november, samme dag som angrepet mot bilkolonnen.

USA har utlovet en belønning på 10 millioner dollar til den som tar Baghdadi til fange, og flere analytikere mener han nå er blitt mektigere enn al-Qaida-lederen Ayman al-Zawahri.

Les også: Norskkurdiske Hosheng (24) klar for nye kamper mot IS

IS-provinser

Ekstremistgruppen Den islamske staten (IS) kontrollerer store områder i Irak og Syria, der Baghdadi i juni proklamerte opprettelsen av et islamsk kalifat.

Siden den gang har militante islamistgrupper verden over sverget troskap til kalifatet, men IS har kun anerkjent en brøkdel av dem.

Baghdadi har bekreftet båndene til Ansar Beit al-Maqdis i Egypt, Jund al-Khilafah i Algerie, samt jihadistelementer i Saudi-Arabia og Jemen. Han har også anerkjent den libyske militsgruppen Majlis Shura Shabab al-Islam som har tatt kontroll over kystbyen Derna øst i Libya.

Terrornettverket al-Qaida har tatt avstand fra IS på grunn av overdreven voldsbruk mot sivile.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus