Opptil 300 svensker kriger for IS

Säpo vet at minst 100 svenske statsborgere kjemper for Den islamske staten (IS) i Irak og Syria. Men det svenske sikkerhetspolitiet regner med at det reelle tallet er rundt 250-300.

– Vi har sett en økning i reisene til Syria, hvor et antall unge svenske menn drar for å få trening i treningsleirer. De lærer å bli terrorister, håndtere sprengstoff og håndtere våpen, sier Säpo-sjef Anders Thornberg til Ekot på Sveriges Radio.

Les også: Hevder IS-leder er drept i luftangrep i Mosul

Ifølge Thornberg stiger tallet stadig raskere.

– For en uke siden fikk jeg vite at det var bekreftet at 92 stykker har reist fra Sverige for å delta i kamper i Syria og Irak. I går fikk jeg en oppdatering, og da var tallet 100, sa Säpo-sjefen lørdag.

Sveriges justisminister Morgan Johansson planlegger å legge fram et lovforslag om å kriminalisere deltakelse i trening og kamp for organisasjoner som er på FNs terrorliste.

Les også: Nærmere 50 franske jihadister drept i Syria

Forslaget er ventet å bli fremmet neste år.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslår at over 60 personer har reist fra Norge til Syria og Irak for å krige. Flere av dem er senere blitt drept.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus