Meny

Tror franskmann og brite var med på IS-halshogging

Den amerikanske hjelpearbeideren Abdul-Rahman Peter Kassig har trolig blitt halshogd av IS. Foto: Reuters / NTB scanpix
Franske myndigheter tror en av IS-krigerne som sees i en video der en amerikansk hjelpearbeider angivelig er halshogd, er fransk borger. Og en brite tror han ser sønnen sin i videoen.

– Videoen er analysert av vår etterretningstjeneste, og det er stor sannsynlighet for at en fransk statsborger er direkte involvert i denne avskyelige forbrytelsen, sier den franske innenriksministeren Bernard Cazeneuve mandag.

Samtidig sier en britisk mann at hans 20 år gamle sønn trolig også er blant IS-krigerne som kan sees i videoen.

– Jeg er ikke helt sikker, med det ligner på min sønn, sier Ahmed Muthana til avisen Daily Mail.

Den islamske staten (IS) la søndag ut en video der de hevdet å ha likvidert den 26 år gamle hjelpearbeideren Abdul-Rahman Peter Kassig. Amerikanske myndigheter konstaterte senere at Kassig er blitt drept av IS.

Videoen viser også IS-medlemmer som halshogger minst 18 fanger, som oppgis å være syriske soldater.
Les også: Filmskaperne beklager falsk Syria-kortfilm

– Har henrettet 1429 siste fem måneder

Islamistene i Den islamske staten (IS) har henrettet 1429 mennesker i Syria de fem månedene etter at gruppen erklærte opprettelsen av sitt «kalifat», uttaler Det syriske menneskerettsobservatoriet, ifølge AFP.

– Flertallet av IS’ ofre i Syria har vært sivile, sier gruppens leder, Rami Abdel Rahman, til AFP.

– Av de som har blitt halshugget eller skutt i massehenrettelser har 879 vært sivile, omkring 700 av fra shaitat-stammen.

Den sunnimuslimske shaitatstammen fra den østlige provinsen Deir Ezzor, gjorde opprør mot jihadistgruppen i midten av 2014.

Ytterligere 63 av de drepte tilhørte andre opprørsgrupper eller den rivaliserende Al-Nusra-fronten, som har kjempet mot IS nord og øst i landet, sier Abdel Rahman.

– Ytterligere 483 var soldater for regimet, mens fire var IS-medlemmer mistenkt for korrupsjon eller andre påståtte forbrytelser, sier Rahman.

Les også: Avhopper: IS har sovende celler i Europa

– Flere hundre gisler

IS har henrettet en rekke soldater med troskap til president Bashar al-Assad de siste månedene, etter å ha erobret stillinger tidligere kontrollert av regjeringsstyrkene i sentrum av Syria og nord i landet.

IS kontrollerer store områder i Syria og nabolandet Irak, og er fryktet for sine brutale overgrep. Syriske rettighetsaktivister tror gruppen holder flere hundre mennesker som gisler.

IS sto frem fra den opprinnelig al-Qaida-tilknyttede gruppen Den islamske staten i Irak, og erklærte sin tilstedeværelse i Syria i april 2013.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus