Verden reagerer på «barbarisk handling»:

USA slår fast at IS har drept amerikansk hjelpearbeider

HEVDES DREPT: Kolleger av amerikaneren Peter Kassig, som kalte seg Abdul-Rahman Kassig etter å ha konvertert til islam, krever at han settes fri under en pressekonferanse i Tripoli i Libanon for en drøy uke siden. Foto: Omar Ibrahim (Reuters)
HEVDES DREPT: Kolleger av amerikaneren Peter Kassig, som kalte seg Abdul-Rahman Kassig etter å ha konvertert til islam, krever at han settes fri under en pressekonferanse i Tripoli i Libanon for en drøy uke siden. Foto: Omar Ibrahim (Reuters)

USAs president Barack Obama konstaterte søndag at den amerikanske hjelpearbeideren Peter Kassig er drept av Den islamske staten (IS). Obama kaller drapet en «ond handling».

IS la søndag ut en video der de hevdet å ha likvidert den 26 år gamle hjelpearbeideren. Amerikanske etterretningskilder sa samme dag at de hadde opplysninger som tydet på at IS' påstander stemte.

– I dag ber vi for og kondolerer foreldrene og familien til Abdul-Rahman Kassig, også kjent for oss som Peter, sa Obama.

Videoen som IS har lagt ut viser ikke selve likvideringen, men mannen på opptaket viser frem et hode og sier: «Dette er Peter Edward Kassig, en amerikaner».

Opprøreren snakker med britisk aksent. Britiske myndigheter gransker også filmen, etter meldinger om at opprøreren som opptrer som bøddel i IS' videoer ble såret i et amerikanskledet luftangrep forrige uke.

Nøye koreografert

Det nevnes ikke i opptaket at Kassig var hjelpearbeider og har jobbet på klinikker for syriske flyktninger. I stedet refereres det kun til at han tidligere var amerikansk soldat i Irak.

I den samme videoen vises minst 18 andre fanger som får strupen skåret over i det som fremstår som et nøye koreografert massedrap. Mennene blir tvunget til å knele på rekke og rad etter at jihadister har marsjert frem og plukket opp hver sin kniv fra en treeske. Alle mennene blir drept samtidig.

De oppgis å være piloter og offiserer som har kjempet for Syrias president Bashar al-Assad.

Konvertitt

Kassig (26) har vært holdt fanget av IS i et drøyt år. Hans familie ønsket først ingen publisitet rundt bortføringen. Først da han dukket opp i en video som viste drapet på den britiske hjelpearbeideren Alan Henning i begynnelsen av oktober, lot familien seg intervjue. I videoen truer IS med å drepe Kassig.

Amerikaneren har konvertert til islam i fangenskap, og foreldrene har ønsket at han skulle omtales med sitt nye navn, Abdul-Rahman Kassig.

Cameron forferdet

Også europeiske land reagerer sterkt på videoen. Storbritannias statsminister David Cameron skriver på Twitter at han er «forferdet over det kaldblodige drapet på Abdul-Rahman Kassig».

Frankrikes statsminister Manuel Valls fordømmer både likvideringen av Kassig og de syriske soldatene som en «barbarisk handling». Han føyer til at drapene gjør at Frankrike blir enda mer oppsatt på nedkjempe IS.

Hvis det viser seg at Kassig er drept, er han det femte vestlige gisselet som lider samme skjebne. Tidligere har IS offentliggjort videoer av drapene på to amerikanske journalister og to britiske hjelpearbeidere.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus