Irakiske kurdere nærmer seg syrisk grenseby

Kurdiske peshmerga-soldater i Nord-Irak, som den siste tiden har mottatt trening av britiske soldater, satte tirsdag kursen for de syriske grensebyen Ayn al-Arab. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Kurdiske peshmerga-soldater i Nord-Irak, som den siste tiden har mottatt trening av britiske soldater, satte tirsdag kursen for de syriske grensebyen Ayn al-Arab. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

De første kurdiske peshmerga-soldatene som er på vei til slagmarken i den syriske grensebyen Ayn al-Arab, ankom tidlig onsdag nabolandet Tyrkia.

Et ukjent antall peshmerga-soldater satte umiddelbart kursen for den syriske grensebyen med buss, etter at de ankom med fly fra Irak, opplyser en tyrkisk tjenestemann til nyhetsbyrået AFP.

Soldatene skal delta i kampen mot opprørere fra Den islamske staten (IS) rundt grensebyen, som kurderne kaller Kobani. Byen har siden midten av september vært under angrep fra IS, og forsvares av den kurdiske YPG-militsen.

Militsen har først de siste ukene fått hjelp utenfra i form av luftstøtte og våpenforsyninger fra USA.

Les også: – Tyrkisk by har blitt samlingssted for IS-ledere

Soldater og våpen

Den kurdiske regionforsamlingen i Nord-Irak vedtok i forrige uke å sende rundt 150 peshmerga-soldater til Ayn al-Arab for å komme YPG til unnsetning, og tirsdag forlot de første en militærbase nordøst for Arbil.

Tirsdag lastet flere titalls peshmerga-soldater maskingevær og granater inn i lastebiler ved en flybase nord i Irak. En talsmann opplyste at 80 soldater i 40 kjøretøyer ville bli sendt til Tyrkia, og ytterligere 72 ville bli fløyet til landet onsdag.

Reisen for soldatene som tidlig onsdag var på vei til Ayn al-Arab, er på rundt fem mil. Peshmerga-soldatene blir eskortert av fire tyrkiske panserbiler og en politibil. Tyrkiske sikkerhetsstyrker har stengt av veien til grensa, for å hindre journalister fra å følge kolonnen.

Les også: Australsk gutt fronter IS

Bare artilleristøtte

En talsmann for den kurdiske regionforsamlingen i Nord-Irak understreket i helga at soldatene ikke kommer til å slutte seg til YPG-militsen inne i Ayn al-Arab, men at de vil tilby artilleristøtte.

Tyrkias beslutning om å slippe inn de kurdiske peshmerga-soldatene ble tatt etter hardt press fra USA, og fra tyrkisk side understrekes det at de står fritt til å krysse grensa og ta seg inn i Syria.

Les også: Tyrkia: – Vi hjelper kurdiske krigere

Personvernpolicy