Syrisk grenseby av liten betydning for IS

Opprørerne i Den islamske staten (IS) kontrollerer fra før flere grenseoverganger til Tyrkia, og den militærstrategiske betydningen av Ayn al-Arab er derfor liten. For kurdere som drømmer om et uavhengig Stor-Kurdistan er den symbolske viktigheten derimot stor. Foto: Reuters / NTB scanpix
Opprørerne i Den islamske staten (IS) kontrollerer fra før flere grenseoverganger til Tyrkia, og den militærstrategiske betydningen av Ayn al-Arab er derfor liten. For kurdere som drømmer om et uavhengig Stor-Kurdistan er den symbolske viktigheten derimot stor. Foto: Reuters / NTB scanpix

Den syriske grensebyen Ayn al-Arab, som kurderne kaller Kobani, har først og fremst symbolsk betydning for kurderne og er av mindre strategisk viktighet for Den islamske staten (IS), mener eksperter.

Opprørere fra IS har siden midten av september forsøkt å erobre Ayn al-Arab, men uten å lykkes.

Den kurdiske YPG-militsen, som har et stort antall PKK-soldater i sine rekker, har holdt stand mot angrepene, noe de også kan takke luftstøtte og våpenhjelp fra USA for.

Dette skjer til tross for at PKK står på USAs liste over terrororganisasjoner, og at utenriksminister John Kerry har slått fast at forsvaret av Ayn al-Arab ikke står sentralt i amerikanernes strategi for å knuse IS.

Liten betydning

Den militærstrategiske betydningen av Ayn al-Arab er begrenset, og de sivile lidelsene i byen er små, sett i lys av borgerkrigen i Syria.

Det store flertallet av byens 45.000 innbyggere har for lengst forlatt sine hjem og flyktet over grensa til Tyrkia, og det er kommet få bekreftede meldinger om sivile tap.

Syrias president Bashar al-Assad trakk tidlig sine styrker ut av Ayn al-Arab og overlot kontrollen til kurderne, mot at de hindret islamistiske opprørere i å gå fram og tilbake over grensa.

IS kontrollerer fra før flere viktige grenseoverganger til Tyrkia og frakter inn alt de trenger av forsyninger. Eksperter mener derfor at byen er av mindre militærstrategisk betydning.

Kurdisk drøm

Ayn al-Arab er først og fremst et viktig symbol for kurdere som drømmer om et Stor-Kurdistan, sier Cengiz Aktar ved Istanbul Policy Center til Al Jazeera.

– Tapet av Kobani vil også være et stort slag for de tyrkiske kurdernes drøm om selvstyre, sier han.

– Ankara støtter ikke IS, men de utnytter absolutt dette til egen fordel. De vil ikke bli lei seg dersom IS tar kontroll over de kurdiske områdene, mener Aktar.

Ambisjoner

Aktar får støtte fra lederen for Ottoman and Turkish Studies Initiative ved Cornell University i USA, Mostafa Minawi.

– Kobani utgjør hjertet av den kurdiske drømmen, sier han til Al Jazeera.

– Byens historiske betydning er liten, mens den er mer knyttet til kurdernes framtidige ambisjoner. Kobani var et ledd i første fase av etableringen av mer lokalt selvstyre for kurdere både i Syria og Tyrkia, mener Minawi.

– Kobani har blitt et symbol på kurdisk motstand, ikke bare i Syria, men også andre steder i Midtøsten. Et tap av denne byen vil bli sett på som et tap for hele den kurdiske nasjonen, sier Syria-eksperten Sirwan Kajjo som selv er syrisk kurder og bosatt i USA.

Personvernpolicy