Kurdiske styrker slo tilbake IS-angrep på grenseovergang

Kurdiske flyktninger ser på mens tykk røyk stiger opp fra grensebyen Ayn al-Arab, som også kalles Kobani. IS angrep natt til søndag grenseporten mellom den syriske byen og Tyrkia, men ble slått tilbake av kurderne. Foto: Yannis Behrakis (Reuters)
Kurdiske flyktninger ser på mens tykk røyk stiger opp fra grensebyen Ayn al-Arab, som også kalles Kobani. IS angrep natt til søndag grenseporten mellom den syriske byen og Tyrkia, men ble slått tilbake av kurderne. Foto: Yannis Behrakis (Reuters)

IS angrep søndag grenseovergangen ved byen Ayn al-Arab, men ble stanset av kurdiske styrker. Over 800 skal ha blitt drept i kampene ved byen de siste 40 dagene.

Den islamske staten (IS) fortsetter forsøket på å erobre byen, som kurderne kaller Kobani, til tross for amerikanskledede luftangrep og store tap.

Den lokale kurdiske tjenestemannen Idris Nassan sier IS beskjøt byens grenseport lørdag kveld, men at kurdiske styrker presset dem tilbake i sør og vest.

Flyktningrute

Grenseporten er den eneste offisielle måten for kurderne i Ayn al-Arab å ta seg inn i Tyrkia på. Mister kurderne kontrollen over den, vil det være et hardt slag både for de kurdiske styrkene som forsvarer byen og de sivile som fortsatt oppholder seg der.

– De vil selvfølgelig prøve igjen i kveld. I går kveld fikk de nye forsyninger og forsterkninger og de presser hardt på, sier Nassan.

Amerikanskledede luftangrep har vært bidratt sterkt til å holde IS-opprørerne unna Ayn al-Arab. Søndag opplyste den amerikanske sentralkommandoen at USA har gjennomført fem nye angrep mot IS-stillinger rundt byen.

Aktivistene i eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) sier at minst 815 personer er blitt drept i kampene om byen de siste 40 dagene. Mer enn halvparten av dem skal være IS-krigere.

Peshmerga-styrker på vei

I forrige uke, etter sterkt press fra USA, godtok Tyrkia uventet å tillate kurdiske peshmerga-krigere fra Irak å passere gjennom landet for å bidra på kurdisk side i kampene på syrisk side av grensen.

Søndag sier en talsmann for myndighetene i det delvis selvstyrte Nord-Irak at krigerne ikke skal delta direkte i kampene om Ayn al-Arab. I stedet vil de bidra med artilleristøtte til kurderne som allerede kjemper mot IS-opprørere i byen.

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan beskylder imidlertid det kurdiske partiet PYD som har ledet forsvaret av Ayn al-Arab, for ikke å ønske hjelp fra peshmerga-militsen.

Han mener partiet er redd for å miste innflytelse nord i Syria når krigerne fra Nord-Irak ankommer.

Personvernpolicy