Bruker humor som våpen i kampen mot IS

«Hvor er du, O store halshugger»

Et nytt irakisk TV-program bruker humor som våpen i kampen mot den Islamske Stat (IS). Humor-programmet «Dawlat al-Khurafa» begynte å sende på irakisk riks-TV i starten av oktober, melder Reuters.

Det er planlagt 30 episoder av programmet som skal foregå i en fiktiv stat styrt av IS. I løpet av serien skal den fiktive staten opprette flyselskaper, TV-kanaler, bygge sportsarenaer, lage et nasjonalt fotballag og opprette en regjering.

Gjennom å parodiere opprettelsen av en slik stat, ønsker skaperne av programmet å eksponere det de mener er ekstremist-gruppens sanne natur.

Programmet gjør også narr av bisarre lover og regler IS har innført i områder de allerede kontrollerer, som å forby og vise tomater og agurker ved siden av hverandre fordi tomaten representerer en kvinne og agurken en mann.

En annen lov programmet gjør narr av er forbudet mot å bruke elektroniske barberhøvler.

Les også: Flyangrep bidrar til å stanse IS-offensiv i Syria

Bruker ekstreme midler

I traileren til programmet kan du se den selv-utnevnte sjefen for IS lede et kor av militante menn utkledd som Saddam Husseins soldater. De synger en sang som hyller drap og halshugging: «Hvor er du, O store halshugger». Traileren ender med at «lederen» tar ut pistolen sin og skyter hele koret en etter en før han sprenger seg selv i lufta. Se videoen øverst i teksten.

Ifølge programmets skaper, er målet med serien å slå tilbake mot IS propaganda og gruppens bruk av sosiale medier som et middel for å spre frykt med videoer som viser halshugging av gisler.

– Vi vil slå tilbake med samme mynt, ved å bruke media for å vise at Daesh i virkeligheten er en papirtiger og at organisasjonens ideer ikke passer sivilt liv, sier manusforfatter Thaer Chiyad til Reuters.

Daesh er det arabiske navnet på den ekstremistiske gruppen.

Som et utspring fra al Qaeda har den Islamske Stat tatt landområder i Syria og Irak. I juni valgte de Abu Bakir al-Baghdadi som sin leder og «kalifen for muslimer over alt».

Les også: NRK: Norge vil bidra med militære rådgivere i Irak

Vet hva de risikerer

Skaperne og skuespillerne bak programmet forstår farene de utsetter seg for ved å lage et slikt program i et land der IS kontrollerer store områder. Derfor har noen av skuespillerne valgt ikke å stå frem med navn, blant dem er mannen som spiller Abu Bakir al-Baghdadi. Likevel er de fleste stolte av å være en del av programmet.

– Jeg ble med på dette for å kjempe med mitt eget våpen for å få så mange mennesker som mulig til å se brutaliteten i denne organisasjonen. Daesh har skapt panikk blant folket, og gjennom vårt arbeid gjør vi terrorismen, drapene og brutaliteten om til komedie, sier skuespiller Usama Abdul Wahid til Reuters.

Så langt har programmet, som også forsøker å hindre flere mennesker fra å bli med i IS, blitt godt mottatt i hjemlandet.

Les også: Tyrkia: – Vi hjelper kurdiske krigere

Kurdisk parodi

Det er flere medier som forsøker å bekjempe IS med humor. Den kurdiske TV-stasjonen KurdSat slapp sin egen parodi av den ekstremistiske organisasjonen nylig, da de sendte et klipp der skjeggete menn spiller luftgitar på rifler, leker med hodeskaller og danser med sverd.

Se parodien her:

I dag har IS kontroll på en tredjedel av Syria og flere store områder av Irak.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus