– Tyrkisk by er blitt samlingssted for IS-ledere

GRENSELAND: Tyrkiske kurdere står ved grensen til Syria og ser røyk stige opp fra Ayn al-Arab, også kalt Kobani, der kurdiske styrker forsøker å hindre at IS inntar byen. Tyrkia har fått sterk kritikk for ikke å gjøre nok for å hindre at IS-opprørere krysser grensen. Nylig skal IS ha forsøkt å bortføre en moderat opprørsleder på tyrkisk side av grensen. (Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbac / NTB Scanpix)
GRENSELAND: Tyrkiske kurdere står ved grensen til Syria og ser røyk stige opp fra Ayn al-Arab, også kalt Kobani, der kurdiske styrker forsøker å hindre at IS inntar byen. Tyrkia har fått sterk kritikk for ikke å gjøre nok for å hindre at IS-opprørere krysser grensen. Nylig skal IS ha forsøkt å bortføre en moderat opprørsleder på tyrkisk side av grensen. (Foto: REUTERS/Kai Pfaffenbac / NTB Scanpix)

Den tyrkiske grensebyen Sanliurfa fungerer som knutepunkt for kommandanter fra Den islamske staten (IS), skriver en amerikansk avis. Nylig skal en moderat opprørsleder ha blitt bortført fra byen på oppdrag fra IS.

Tyrkia er under kraftig press fra USA og andre land for å stanse strømmen av tusenvis av utenlandske jihadister som bruker Tyrkia som springbrett for å slutte seg til IS i Syria.

Nå siterer avisen Washington Post kilder som sier at IS også bruker Tyrkia som base til å forfølge moderate syriske opprørere og aktivister.

Ifølge avisen er IS-kommandanter ofte å se på Sanliurfas kafeer, og nylig skal IS i samarbeid med kriminelle tyrkere ha forsøkt å ta en moderat opprørsleder til fange i byen.

Les også: Australsk gutt fronter IS

Forfølger moderate

IS-kommandanter antas å ha kommet til Sanliurfa for å hvile, møte familiemedlemmer og sikre forsyninger. Men nå fryktes det at de også har andre hensikter.

– De har sovende celler her, og de er bevæpnet. Og nå er vi alle i fare fordi vi er på listen deres, sier journalisten Khalaf Jurba, som også er en ledende syrisk opposisjonell.

Sanliurfa ligger like ved den syriske grensen, i kort avstand fra Raqqa, der IS har etablert det de kaller et islamsk kalifat. I den tyrkiske grensebyen bor det også mange syriske flyktninger, samt journalister som dekker kampene om byen Ayn al-Arab, også kalt Kobani, på den andre siden av grensen. Turister er heller ikke noe uvanlig syn i byen.

Les også: Kurderne holder stand mot IS ved Ayn al-Arab

IS-bortføring

Nylig ble en moderat opprørsleder, Abu Issa, forsøkt bortført i byen på oppdrag fra IS, opplyser kilder som står Issa nær.

Issa skal ha blitt tatt til fange i en bakgate i Sanliurfa på høylys dag etter å ha blitt lokket i en felle av sin egen sjåfør. Han ble brakt til grensen, men der skal det ha oppstått en skuddveksling mellom de kriminelle kidnapperne og IS-opprørerne som følge av at IS ikke ville betale det avtalte beløpet på 500.000 dollar for fangen.

Idet tyrkiske grensevakter ankom stedet, forsvant både kidnapperne og IS-opprørerne, og den moderate opprørslederen kunne gå fri, opplyser Abu Shuhaat, som i likhet med Issa tilhører en moderat, syrisk opprørsgruppe.

Les også: Tyrkia: – Vi hjelper kurdiske krigere

Tyrkisk balanse

Tyrkia har vært svært skeptisk til å slippe tyrkiske kurdere over grensen for å delta i kampene mot IS. Det skyldes at Tyrkia i flere år har kjempet mot den kurdiske PKK-geriljaen, som kurderne på den andre siden av grensen har nær kontakt med.

Denne uken sa imidlertid landet ja til å slippe inn irakiske kurdiske styrker i et forsøk på å hindre at IS tar kontroll over kurdisk-befolkede Ayn al-Arab.

Onsdag holdt lokale kurdiske styrker fortsatt stand mot de ytterliggående islamistene, som i flere uker har forsøkt å innta byen.

USA har de siste ukene gjennomført en rekke luftangrep mot IS' stillinger, og denne uken slapp amerikanerne også ned våpen for å styrke kurdernes motstand. Minst en av leveransene havnet imidlertid i hendene på IS.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus