Tyrkia: – Vi hjelper kurdiske krigere

Røyk stiger opp fra den syriske byen Ayn al-Arab, som er omringet av IS-opprørere. Foto: Reuters/NTB scanpix.
Røyk stiger opp fra den syriske byen Ayn al-Arab, som er omringet av IS-opprørere. Foto: Reuters/NTB scanpix.

Tyrkiske myndigheter sier de lar kurdiske styrker fra Irak passere landets territorium på vei til den syriske byen Ayn al-Arab, som trues av IS.

– Vi hjelper peshmerga-styrker med å komme seg til Kobani, sier den tyrkiske utenriksministeren Mevlut Cavusoglu. Kobani er det kurdiske navnet på Ayn al-Arab, som ligger ved grensa mellom Syria og Tyrkia.

De kurdisk-irakiske peshmerga-styrkene skal hjelpe de lokale kurdiske styrkene i Ayn al-Arab i kampen mot IS-opprørerne.

– Vi har overhodet ikke noe ønske om å se Kobani falle, understreket Cavusoglu mandag.

Bakgrunn: – Tyrkia hjelper IS i kampen mot kurderne i Syria

Kraftig kursendring

Hjelpen til de kurdiske styrkene innebærer en markant endring i Tyrkias holdning til konfliktene i nabolandene. USA og andre vestlige land har forsøkt å overtale den tyrkiske regjeringen til å spille en mer aktiv rolle i kampen mot IS.

I om lag 30 år har den tyrkiske staten ligget i væpnet konflikt med geriljakrigerne til det tyrkisk-kurdiske partiet PKK. Så sent som i forrige uke bombet landets flyvåpen PKK-mål sørøst i Tyrkia.

De siste årene har imidlertid regjeringen i Ankara fått et bedre forhold til de kurdiske selvstyremyndighetene i Nord-Irak.

Les også: USA leverer våpen til kurdisk milits i Syria

Slapp våpen

Militæret i USA opplyste natt til mandag norsk tid at et amerikanske fly har sluppet våpen, ammunisjon og medisiner til de kurdiske styrkene i Ayn al-Arab.

Hjelpen kommer fra selvstyremyndighetene i Nord-Irak.

Styrkene i grensebyen har de siste dagene drevet tilbake flere angrep fra de ekstreme islamistene i opprørsgruppen Den islamske staten (IS), som forsøker å kutte forbindelsen til den tyrkiske grensen.

USA har hittil bombet IS-opprørerne ved Ayn al-Arab hele 135 ganger. Elleve av angrepene ble gjennomført i helgen.

En kilde i det tyrkiske utenriksdepartementet understreker overfor nyhetsbyrået Reuters at det amerikanske transportflyet som slapp forsyninger over Ayn al-Arab, ikke fløy over tyrkisk luftrom.

Les også: Kurdere slo tilbake ny IS-offensiv ved Kobani

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Siste nytt
17:17VerdenFødte på parkeringsplass: – Det var utrolig!16:38Helse og livsstilNordmenn har lav tillit til at andre følger smittevernseglene16:29NorgeKripos involvert i europeisk gigantaksjon mot kryptert, kriminelt nettverk15:57VerdenJeffrey Epsteins tidligere partner Ghislaine Maxwell pågrepet15:51Helse og livsstil«Henke» Larsson om tapet av broren: – Å snakke om mental helse er ingenting å skamme seg over15:27NorgeMye ustabilt vær og haglbyger i Sør-Norge torsdag15:03NorgeMann sjekket ut av Hagen-saken14:45VerdenSverige runder 70.000 coronasmittede14:41Verden– Dette er en massedød på et nivå som vi ikke har sett på lang, lang tid13:36NorgePR-nestor: – Erkjenner at kommentarene er rasistiske13:36VerdenErkerivalene Fatah og Hamas forenes mot Vestbredden-annektering13:34VerdenMeghan Markles advokater: Tjente én milliard pund i turismeinntekter12:51VerdenVerda held pusten medan Israel klargjer anneksjon: – Spikaren i kista12:31NorgeRapport: Politiet som rykket ut under moskéangrepet, ble ledet feil av Google Maps12:04NorgeKlage forsinker byggestart for 22. juli-minnestedet12:01MotorHareide står fast på E18-krav for å støtte Fornebubanen – full klinsj med Oslo og Viken11:31PengerAndelen uføretrygdede fortsetter å øke11:09VerdenSvenske myndigheter skulle øve på corona-scenarier – glemte de eldre10:52VerdenFryktelige scener i Myanmar: – Ble kvalt av en bølge av leire som traff dem10:40Norge«Et skjødesløst og uansvarlig stykke sensasjonsjournalistikk»

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus