Kurdere slo tilbake ny IS-offensiv ved Kobani

Røyk stiger opp over Kobani etter et luftangrep mot IS-stillinger. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB scanpix
Røyk stiger opp over Kobani etter et luftangrep mot IS-stillinger. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB scanpix

Kurdiske styrker i den syriske byen Ayn al-Arab, også kalt Kobani, slo lørdag tilbake et nytt forsøk fra Den islamske staten på å kutte forbindelsen mellom byen og Tyrkia.

Offensiven skjedde etter at USA opplyste at det var gjennomført 25 nye bombetokt i Syria og Irak siden fredag mot IS-styrker og oljeanlegg de kontrollerer.

Minst seks angrep var rettet mot IS-stillinger ved Kobani, og det har hjulpet de kurdiske styrkene til å holde stand mot IS-offensiven.

Men mens USA så oppløftende tegn til framgang, gjorde sjefen for USAs kommandosentral for krigen, general Lloyd Austin, det klart at det ikke er sikkert at luftangrepene vil hindre at Kobani faller.

Han sa at USAs prioritet uansett fortsatt er kampen mot IS i Irak.

Trass i en lang rekke luftangrep fra USAs og allierte lands fly har ikke de irakiske regjeringsstyrkene greid å omgruppere og gjenerobre stillinger fra IS.

Saken fortsetter under bildetRøyk og fragmenter stiger opp etter et luftangerp over Kobani lørdag. Foto: Lefteris Pitarakis/ AP Photo - NTB scanpix.Røyk og fragmenter stiger opp etter et luftangerp over Kobani lørdag. Foto: Lefteris Pitarakis/ AP Photo - NTB scanpix.

Sunni i regjeringen

Mens kampene pågikk, greide irakiske politikere omsider å bli enige om de siste åpne stillingene i den nye samlingsregjeringen.

En sunnimuslim ble forsvarsminister, og sjiamuslim ble innenriksminister, og i tillegg ble seks kurdiske ministre tatt med i regjeringen, noe som er tre mer enn hva statsminister Haider al-Abadi presenterte i sin nye regjering i september.

Den nye forsvarsministeren, Khaled al-Obeidi, er selv fra Mosul, som i dag kontrolleres av IS. Han hadde en høy stilling i luftforsvaret til Saddam Hussein.

Å ta med flere kurdiske ministre i regjeringen bidrar også til å reparere forholdet til landets kurdere etter uenigheter om oljerettigheter og landområder i nord.

USA positiv

USAs utenriksminister John Kerry kalte utnevnelsene et svært positivt skritt framover.

USA har krevd at den sjiadominerte regjeringen åpner opp for å inkludere også sunnimuslimer, som lenge har følt seg marginalisert og derfor hadde gitt sin støtte til IS da islamistene i sommer tok kontrollen over Nord-Irak.

Uten støtte fra sunnimuslimene er det ikke mulig å vinne fram mot IS i Irak, og utnevnelsene gjør at Abadi får et sterkere politisk grunnlag for å håndtere IS.

Tungt artilleri

Under kampene ved Kobani lørdag skjøt IS med tungt artilleri mot den syriske siden av grenseovergangen til Tyrkia, som er kurdernes eneste rute for forsyninger og for flukt for gjenværende sivile i Kobani.

Minst tre av granatene landet på tyrkisk side av grensa, en av dem like ved en ås der den tyrkiske hæren har en stilling.

Saken fortsetter under bildetFolk samles på grensa mellom Tyrkia og Syria mens solen går opp. Foto: Lefteris Pitarakis/AP Photo - NTB scanpix.Folk samles på grensa mellom Tyrkia og Syria mens solen går opp. Foto: Lefteris Pitarakis/AP Photo - NTB scanpix.

IS hadde store tap under den voldsomme offensiven som kom fra øst før de ble skjøvet tilbake igjen av de kurdiske forsvarerne.

Ifølge Syrian Observatory for Human Rights ble 21 IS-krigere drept i luftangrepene og 14 i bakkekampene fredag. Tre av de kurdiske soldatene ble drept.

Ti sivile ble drept i flyangrep mot IS-stillinger et annet sted i Syria, ifølge SOHR, som har et omfattende nettverk med informanter rundt om i landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus