USAs militære kjenner ikke til IS-flygninger

Et fly tilhørende den USA-ledede koalisjonen flyr over den syriske grensebyen Ayn al-Arab onsdag. (Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB scanpix)
Et fly tilhørende den USA-ledede koalisjonen flyr over den syriske grensebyen Ayn al-Arab onsdag. (Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB scanpix)

Det amerikanske militæret sier fredag at de ikke kjenner til at Den islamske staten (IS) har gjennomført flygninger i Syria eller andre steder.

Den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) meldte fredag at IS-opprørere trenes opp av irakere til å fly tre jagerfly som skal være erobret fra den syriske hæren.

– Vi kjenner ikke til at ISIL har gjennomført flygninger i Syria eller andre steder, sier talsmann for den amerikanske sentralkommandoen, Colonel Patrick Ryder, som bruker det tidligere navnet på ekstremistgruppen som nå heter IS.

– Vi fortsetter å holde nært øye med ISILs aktivitet i Syria og Irak, og vil fortsette å gjennomføre angrep mot deres utstyr, anlegg og krigere, sier han.

Les også: Flyangrep bidrar til å stanse IS-offensiv i Syria

– Fløy rundt flyplass

Leder for SOHR, Rami Abdulrahman, sier gruppen har brukt flyene over den erobrede militærflyplassen al-Jarrah øst for byen Aleppo i Syria.

– Folk har sett flygningene, de gikk opp mange ganger fra flyplassen og fløy i luftrommet utenfor, før de kom tilbake, sier Abdulrahman på bakgrunn av vitneopplysninger.

Ifølge SOHR er irakerne som skal være i ferd med å trene IS-medlemmene i Syria, piloter som også har sluttet seg til IS der. Det er første gang den militante ekstremistgruppen har tatt i bruk fly, melder eksilgruppen.

Det var uklart hvorvidt flyene er utstyrt med våpen eller om pilotene er i stand til å fly lengre distanser i dem. Vitner har fortalt at flyene så ut til å være russiskbygde jagerfly av typen MiG-21 eller MiG-23.

Området øst for byen Aleppo er en av IS' viktigste baser i Syria.

Les også: Tyrkia hjelper IS i kampen mot kurderne i Syria

Erobring

Siden juni har IS erobret store landområder nord og vest i Irak, i tillegg til områder i Syria. I september startet en USA-ledet koalisjon med luftangrep mot IS, både i Irak og Syria. Fredag bombet koalisjonen IS-opprørere som prøver å ta kontroll over den syriske grensebyen Ayn al-Ara, som kurderne kaller Kobani.

Seks angrep traff IS-posisjoner øst i byen ved daggry fredag, ifølge SOHR.

Det skjer dagen etter at den amerikanske sentralkommandoen opplyste at amerikanske krigsfly gjennomførte 14 angrep rundt byen onsdag og torsdag, inkludert det de kalte «vellykkede» angrep på 19 IS-kontrollerte bygninger.

I nabolandet Irak har imidlertid sandstormer vanskeliggjort koalisjonens luftangrep. IS har nylig gjort fremskritt vest for hovedstaden Bagdad, men ifølge det amerikanske forsvaret er det ikke en umiddelbar trussel om et angrep på den irakiske hovedstaden.

Les også: Rødt krever IS-oppgjør med Tyrkia i NATO

Samarbeider

Abdulrahman sier at angrepene i Ayn al-Arab skjer som et samarbeid mellom amerikanerne og de kurdiske styrkene som kjemper mot IS i grensebyen.

– Kurderne gir dem eksakte koordinater for hvor kampene foregår, sier SOHR-lederen til nyhetsbyrået AFP.

Kurdiske styrker i Ayn al-Arb har tidligere klagd på mangel på koordinering med amerikanerne for å sikre dem støtte i kampene mot IS på bakken.

Ifølge USAs forsvarsdepartement er det en mulighet for at luftangrepene ikke vil hindre byen i å falle i opprørernes hender, selv om flere hundre IS-opprørere har blitt drept.


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus