Flyangrep bidrar til å stanse IS-offensiv i Syria

Kurdere betrakter kampene og bombingen i Kobani på den andre siden av grensa mellom Tyrkia og Syria. (Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB scanpix)
Kurdere betrakter kampene og bombingen i Kobani på den andre siden av grensa mellom Tyrkia og Syria. (Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB scanpix)

IS-krigerne som prøver å erobre Ayn al-Arab, også kalt Kobani, er drevet på defensiven etter to dager med intens amerikansk bombing og en innbitt kurdisk motoffensiv.

Tyrkiske og amerikanske tjenestemenn sa i forrige uke at IS var på nippet til å erobre Kobani fra kurderne, som forsvarte byen så godt de kunne med altfor få våpen. IS tok flere strategiske punkter og hadde kontroll over halvparten av byen.

I de siste dagene har intensiteten i flyangrepene til USA og andre allierte land økt kraftig, og onsdag og torsdag ble det gjennomført 14 tokt mot IS-mål i og rundt byen, ifølge USAs sentralkommando.

19 bygg, to kommandoposter, tre stillinger, tre stillinger for snikskyttere og en maskingeværstilling ble truffet i det Pentagon kaller svært presis bombing.

Les også: Tyrkia hjelper IS i kampen mot kurderne i Syria

Test for Obama

Den fire uker lange IS-offensiven mot den kurdiske byen på grensa mellom Syria og Tyrkia har vært ansett som en test på om president Barack Obamas strategi med bombing virker.

Kurdiske ledere sier byen ikke klarer seg uten våpen og ammunisjon til styrkene som forsvarer den, men Tyrkia nekter å åpne for slike forsyninger på grunn av dyp skepsis til de syriske kurderne som er alliert med opprørsgruppa PKK i Tyrkia.

USAs utenriksdepartementet opplyste torsdag at de for første gang har hatt direkte samtaler med den syriske gruppa PYD som leder an i forsvaret av Kobani. PYDs væpnede gren YPG er alliert med PKK, som er på USAs og Tyrkias terrorlister.

Les også: Tyrkiske jagerfly bombet kurdiske mål

Bistår flyene

Kurderne sier de har gitt USA koordinatene til IS-stillinger i området for å gi de amerikanske flyene konkrete mål.

Pentagons talsmann, admiral John Kirby, sier at flyangrepene denne måneden har tatt livet av hundrevis av militante jihadister

– Vi benyttet anledningen til å slå til mot IS mens de samlet styrker ved stillingene rundt Kobani. Situasjonen er fortsatt uavklart, men IS' framgang ser ut til å være stanset, sier Kirby.

Den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights i London sier at kurdiske styrker har gjenerobret en vei vest i Kobani fra IS.

Ifølge SOHR er 662 mennesker, inkludert 374 IS-krigere drept siden IS startet offensiven 16. september.

Les også: Frp-Sandberg: Norge bør gi kurderne våpen

Kraftige kamper

IS har hatt som mål å ta Kobani for å konsolidere sin stilling i Nord-Syria etter å ha tatt kontrollen over store deler av Syria og Irak. Et nederlag i Kobani ville være et betydelig nederlag for IS og en positiv utvikling for Obama.

Kraftig skyting fra tunge og lette våpen kunne høres fra byen torsdag ettermiddag, og tyrkiske styrker drev journalister og sivile bort fra grenseområdet da det ble truffet av en granat på avveie.

En journalist i byen sa at flyangrepene gjorde det mulig for de kurdiske styrkene å rykke framover for første gang siden offensiven ble innledet. Han sa de er helt i stand til å drive IS helt ut, men de trenger våpen og ammunisjon.

Kurderne i Irak har fått forsyninger av våpen for å stå imot IS-offensiven der, men ingen våpen er kommet til kurderne i Syria.

Les også: Rødt krever IS-oppgjør med Tyrkia i NATO

Press på Tyrkia

USA og andre vestlige land har forsøkt å overtale Tyrkia til å spille en aktiv rolle i kampen mot jihadistene.

Denne uka møttes amerikanske og tyrkiske militære for å drøfte hva Tyrkia kan gjøre, og amerikanerne sier at møtene var positive.

Tyrkia har tatt imot flere tusener av flyktninger fra Kobani og omegn den siste måneden, men har hittil nektet å bøye seg for press om å slippe hjelp inn til dem som forsvarer byen.

Tyrkia er skeptisk til å bli trukket inn i hengemyra i Tyrkia uten å få løfter om mer vestlig hjelp til kampen mot regimet til Bashar al-Assad og å repatriere de 1,6 millioner flyktninger som er kommet fra Syria.

Tyrkerne er også motvillig til å bidra med våpen til de syriske kurderne som kunne ende opp hos PKK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus