Rødt-observatører på grensa til Syria:

– Tyrkia hjelper IS i kampen mot kurderne i Syria

SKREKKSLAGNE: Tyrkiske soldater kontrollerer grenseovergangen fra den kurdiske byen Kobane (Ayn al-Arab) i Nord-Syria, der skrekkslagne sivile flytker fra Islamsk Stat, som bomber og dreper nå. Foto: REUTERS/Kadir Celikcan/NTB scanpix.
SKREKKSLAGNE: Tyrkiske soldater kontrollerer grenseovergangen fra den kurdiske byen Kobane (Ayn al-Arab) i Nord-Syria, der skrekkslagne sivile flytker fra Islamsk Stat, som bomber og dreper nå. Foto: REUTERS/Kadir Celikcan/NTB scanpix.

Rødt-delegasjon på grensa til Syria anklager Tyrkia for å hjelpe terrororganisasjonen IS og ber Norge reagere.

Kurderne i Rojava under angrep:

Kontroll: I det krigsherjede Syria er 4 av landets 23 millioner innbyggere, kurdere. De har kontrollen over deler av Nord-Syria, og har slått tilbake angrep fra den mye omtalte, ytterliggående islamistiske ISIL-styrken. Her er det mye fredeligere enn i store deler av Syria.

Erklæring: I januar 2014 erklærte kurderne og noen andre folkegrupper i denne regionen, kalt Rojava, selvstyre. Rojava er delt opp i tre kantoner, Cezire, Kobane og Efrin. Områdene grenser mot Tyrkia i nord og det stadig mer suverent kurdiskstyrte nordområdet i Irak. Men de tre kantonene er ikke sammenhengende. Det skaper problemer fordi områene mellom dem kontrolleres av regjeringsstyrker, ISIL og ulike opposisjonsgrupper.

Uro og motstand: De ferske myndighetene i Rojava oppfatter verken Tyrkia eller den kurdiske ledelsen i Nord-Irak som vennligsinnede. De anklager Tyrkia får å støtte bander som har startet en bølge av væpnede angrep mot Folkets Forsvarsstyrker, YPG.

Så kom IS: Den siste tida har terrororganisasjonen IS gått til kraftig angrep på Kobane og andre områder i Rojava.

– Vi så IS-islamistene som manøvrerte med tanks og andre pansrede kjøretøy på andre sida av grensa. Vi så sporlys, granatnedslag, røyk og brann i den kurdiske byen Kobane rett over grensa for der vi sto.

Det forteller Rødt-politikerne Erling Folkvord fra Oslo og bystyrerepresentanten Svein Olsen fra Bodø til ABC Nyheter på telefon fra Sør-Tyrkia. De er der for fjerde gang, denne gangen som en delegasjon for partiet Rødt.

De opplever på nært hold den dramatiske utviklingen der det kurdisk-kontrollerte området Rojava er i ferd med å bli nedkjempet av IS-styrker med tunge våpen.

Mandag ettermiddag melder NTB at opprørere i Den islamske staten (IS) skal ha heist flagget sitt på en bygning på østsiden av den strategisk viktige grensebyen Ayn al-Arab, eller Kobane. Det skal ha skjedd etter voldsomme kamper mandag.

Kurder-David mot IS-Goliat

- IS har tanks og tungt artilleri mot de kurdiske forsvarsstyrkenes kalasjnikov og RPG, håndholdte rakettvåpen. Men de har ikke panserbrytende våpen, og har ikke mulighet til å ta ut tanksene, forteller Svein Olsen.

Islamsk stat strammer grepet om den viktige grensebyen Kobane, og vil etterlate byen som en gravplass dersom IS vinner, skriver den danske avisa Politiken.

IS-styrker angrep både fra øst og vest natt til i dag, men de kurdiske forsvarerne har så langt stått imot, melder den tyrkiske avisa Hurriyet. Søndag brukte en kvinnelig kurdisk soldat terroristenes eget våpen mot dem: Ved hjelp av en selvmordsbombe drepte hun flere IS-soldater.

Les også: Frp-Sandberg: Norge bør gi kurderne våpen

Fra selvstyrt fred til katastrofe

Saken fortsetter under bildetET STEINKAST FRA IS-LAND: Rødt-politikerne Svein Olsen (til venstre) og Erling Folkvord ved grensa til Syria. Området bak dem er nå kontrollert av fremadstormende IS. Foto:Dicle Anter. ET STEINKAST FRA IS-LAND: Rødt-politikerne Svein Olsen (til venstre) og Erling Folkvord ved grensa til Syria. Området bak dem er nå kontrollert av fremadstormende IS. Foto:Dicle Anter.

Hundretusener av sivile flyktninger har kommet over grensa til Tyrkia, og de to nordmennene befinner seg blant hundrevis av dem som stirrer over grensa og ser hva som skjer.

Det selvstyrte kurdiske Rojava-enklavene har til nå hatt det relativt fredelig i et ellers krigsherjet Syria. Men nå er IS-skjebnen i ferd med å innhente også dem.

Les: Kurdere har opprettet en fredelig plett i Syria - selvstyrte Rojava

– Tyrkia henter sårede terrorister

Folkvord og Olsen forteller at tyrkerne har postert ut store troppestyrker på grensa og hevder at Tyrkia står på IS sin side.

I SAMTALE MED KURDISK ORDFØRER: Svein Olsen møtte ordfører Zeynep Sipciki fra Kerboran kommune - rett ved ildlinja.I SAMTALE MED KURDISK ORDFØRER: Svein Olsen møtte ordfører Zeynep Sipciki fra Kerboran kommune - rett ved ildlinja.

– Vi var 50 meter unna de tyrkiske troppene. De fungerer som støtte til IS. De stenger grensa så det ikke er mulig for dem som slåss, å få våpen og ammunisjon.

– Vi kunne også se tyrkiske ambulanser som kjørte over fra Tyrkia og inn i IS-kontrollert område og hentet ut sårede IS-soldater for behandling i Tyrkia, sier Olsen.

Ifølge Rødt-delegasjonen forhindrer Tyrkia akkurat nå fire kurdiske journalister som har vært i Kobane for å rapportere, å slippe inn igjen.

– Tyrkia ønsker ikke at det skal bli kjent hva som skjer i Kobane, mener de to, som er der for å vise at vestlige politikere bryr seg om kurdernes situasjon, og for å observere hva som skjer.

Ifølge eksperter som uttaler seg til Politiken, vil ikke Tyrkia ha noe av at IS erobrer Kobane. Men de har ett problem: De vil nødig stille seg på samme side som de kurdiske forsvarsstyrken YPG, som Tyrkia betrakter som terrorister.

Rødt positiv til bombing

– Vi så første gang den såkalte koalisjonen bombet IS. Vi så nedslagene, vi så at de traff og vi så tanks som brant. Det var fem-åtte nedslag natt til lørdag. Men IS har mellom 30-50 tanks, forteller Svein Olsen.

– Er det positivt at en amerikanskledet koalisjon bomber IS?

– For kurderne er det positivt at de bomber i frontområdene. Det var stor jubel blant tusenvis av mennesker som sto sammen med oss ved grensa. Kurderne organiserer tusenvis av sivile langs grensa for å passe på hva tyrkerne gjør, svarer Olsen.

– Kurderne ber om våpen og humanitær hjelp. Tyrkia gir ikke humanitær hjelp over grensa til kurderne. Her er det også mulig for Norge å bidra i et helt annet omfang enn i dag, slår Olsen og Folkvord fast.

ABC Nyheter har bedt Utenriksdepartementet om en kommentar til saka.

Her skjer dramaet nå - i Kobane (Ayn al-Arab)


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus