EUs ambassadør i Irak:

– Flere EU-land kjøper olje av IS

Flere EU-land kjøper olje fra terroroganisasjonen IS. Det var den oppsiktsvekkende opplysningen EUs ambassadør til Irak kom med til EU-parlamentet nylig.

– Det som har skjedd i sommer, er at vi har fått en ny stat med et flateinnhold på 110.000 km², med 12-15 millioner innbyggere, som produserer 120.000-150.000 fat olje daglig, som den kan handle, den har enorme ressurser i form av korn, vann og har sin egen økonomi. Denne staten kaller seg Islamsk Stat.

Det sa EUs ambassadør til Irak, Jana Hybášková, i en redegjørelse til utenrikskomitén i EU-parlamentet 2. september.

Hun la til at nøkkelspørsmålet for IS er olje. Andre kilder har forlengst slått fast at oljeressursene IS har fått hånd om i det som var Irak, gjør IS til verdens rikeste terroristbevegelse.

Les også: - IS tjener 12 millioner kroner daglig på ulovlig salg av olje

– Vi har medlemsstater som kjøper

– Alt det vi kan gjøre, og dere kan gjøre som parlamentarikere for å komme opp med juridiske grep for å straffe dem som driver med illegal handel av oljen fra IS, er av ytterste viktighet. Vær snill og oppmuntre deres parlamentarikerkolleger i det irakiske, tyrkiske, kurdiske, iranske – fra hvilke som helst parlamenter, til å stoppe denne handelen, oppfordret EU-ambassadøren.

Hun opplyste at IS opererer med kolonner bestående av opptil 5000 vogntog på ett sted, og at det er fem slike steder.

– Og uheldigvis har vi medlemsstater i EU som kjøper denne oljen. Prisen er 12 dollar fatet, sa ambassadør Jana Hybášková til EU-parlamentarikerene.

Uttalelsen framgår av videoklippet over, som ABC Nyheter har fått fra EU-parlamentet. Oljeprisen i de normale markedene ligger i underkant av 100 dollar fatet.

Spurte hvilke EU-land som kjøper av IS

Den spanske EU-parlamentarikeren Javier Nart påpekte i spørrerunden at olje må fraktes med store vogntog, tusener av dem, og må raffineres.

– Hvordan kan det ha seg at det tyrkiske regimet ikke gjør noe, bare vender et blindt øye til denne illegale handelen, ja faktisk samarbeider? Hva kan gjørs for å sette en stopper for dette? spurte han etter ambassadørens redegjørelse.

Alyn Smith fra det skotske nasjonalistpartiet SNP roste Jana Hybášková for klar tale «i en verden full av blabla».

– For å få slutt på salget av denne krigsoljen til EU-land er åpenhet, det å henge dem ut til spott og spe, det beste middelet. Hvilke land har du informasjoner om som kjøpere av IS-olje? ville Smith vite.

– Jeg kan ikke dele den informasjonen med dere. Den er ikke offentlig, svarte EU-ambassadøren etter at spørrerunden var slutt.

EUs utenriks-«departement»: – Umulig å vite

Mens EUs ambassadør i Irak hevder at opplysningene om oljekjøp fra IS finnes, men er unntatt offentlighet, sier EUs utenriksledelse, EEAS, at EU ikke kan vite om oljen stammer fra IS.

– Det er ingen faste bevis på at slike ting skjer. På grunn av sikkerhetssituasjonen i regionen og problemene med å spore opprinnelsen til olje som kan ha passert gjennom flere mellomledd, er det vanskelig å bekrefte slike rapporter.

Det sier utenrikssjef Cahterine Ashtons talsmann Michael Mann på spørsmål fra ABC Nyheter.

EUs ambassadører er underlagt EEAS.

– Det er helt vilt

Jana Hybášková kom også inn på spørsmålet om våpenhjelp til kurderne som holder på å bli nedkjempet av IS.

– Våre medlemsstater bevæpner nå kurderne helt uten koordinering, noe som er en komplisert sak. Våpenforsendelser til kurderne oppsto nærmest i løpet av 24 timer, og kom fra nesten alle EU-land, sa hun.

– Det er ingen garanti mot at våpen kan havne hos den kurdiske geriljaen PKK, det er ikke noen garanti mot IS. Det er rett og slett helt vilt, sa ambassadøren.

Hun hadde også et budskap i spørsmålet om man nå bør gå inn for en oppsplitting av Irak slik at kurderne kan opprette en selvstendig stat.

– Vær snill, vær snill, vær snill og ikke støtt opprettelsen av en ny stat, men støtt kurderne så de kan forbli i Irak, var budskapet fra ambassadør Hybášková.

Artikkelen er oppdatert med kommentar fra Michael Mann

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus