Meny

Netanyahu sammenligner Hamas med IS

Israels statsminister Benjamin Netanyahu kritiserte både Palestinas president og FNs menneskerettighetsråd da han fra FNs talerstol slo tilbake mot anklagene om folkemord.

Netanyahu trakk paralleller mellom ekstremistgruppa IS, også kjent som ISIS, og den palestinske islamistbevegelsen Hamas.

– ISIS og Hamas er grener fra samme tre. Derfor er Hamas et felles problem. Både Hamas og ISIS er militante islamister som søker territorium som er utenfor deres kontroll. Krigsforbrytelsene fra president Abbas' Hamas-partnere er det presidenten skulle ha tatt tak i fra dette podiet i forrige uke, sa Netanyahu fra talerstolen i FNs hovedforsamling mandag.

Han viste til Palestinas president Mahmoud Abbas' uttalelser i samme forsamling fredag, hvor han gikk hardt ut mot Israel og anklaget landet for folkemord og krigsforbrytelser.

– Terrorråd

Den israelske statsministeren kalte også FNs menneskerettighetsråd FNs «terrorråd».

– Ved å etterforske Israel for krigsforbrytelser, mens Hamas slipper unna, inviterer de alle terrorister til å bruke sivile som menneskelige skjold, tordnet Netanyahu.

Han sier at han ønsker fred i Midtøsten, men påpeker samtidig at han har et ansvar overfor egen befolkning.

– Israel kommer ikke til å oppgi land til militante islamister. Se hva som har skjedd i Gaza og Libanon, sa han.

Uttalelsene ble møtt med krass kritikk fra palestinsk hold.

– Netanyahus tale i FN var en åpenbar manipulering av fakta, et forsøk på å forlede publikum ved bruk av hatefullt språk, ærekrenkelser og svartmaling, sier Hanan Ashrawi fra den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO.

– Uten sidestykke

Palestinernes president Abbas omtalte i forrige uke Israels siste militæroffensiv mot Gazastripen, der over 2.100 palestinere ble drept, hvorav ifølge FN nærmere 70 prosent sivile, som uten sidestykke.

– Israel har valgt å gjøre dette til et år med en ny folkemordkrig mot det palestinske folk, sa Abbas i sin FN-tale.

Dette vakte raseri i Israel og fikk utenriksminister Avigdor Lieberman til å slå fast at Abbas ikke er noen fredspartner og krevde den palestinske presidentens avgang.

– Diplomatisk terrorisme, tordnet Lieberman.

– Trussel fra Iran

Ifølge Netanyahu er det imidlertid et Iran med atomvåpen som utgjør den aller største trusselen.

– Iran prøver nå å snike seg til en avtale som kommer til å befeste landets posisjon på vei mot å bli en militær atommakt, sa den israelske statsministeren.

– Tillater vi at det skjer, vil det utgjøre den alvorligste trusselen mot oss alle, fortsatte Netanyahu.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus