Meny

– Nusrafronten og IS søker sammen

Nusrafronten har innledet samarbeid med rivalene i Den islamske staten (IS). Her viser motstandere av Assads regime i Syria støtte til de to gruppene. Foto: AP / NTB scanpix.
Nusrafronten har innledet samarbeid med rivalene i Den islamske staten (IS), hevder en kilde i den al-Qaida-tilknyttede opprørsgruppen.

De to islamistiske opprørsgruppene har lenge ligget i konflikt med hverandre, samtidig som begge kjemper mot de syriske regjeringsstyrkene.

En kilde i Nusrafronten hevder imidlertid overfor avisa The Guardian at lederne for gruppene nå har begynt å holde felles møter for å drøfte slagplaner og mulige strategier.

Nord i Syria skal mange av Nusrafrontens enheter alt kjempe side ved side med sine gamle rivaler, og bare fredag skal 73 opprørere ha meldt overgang til IS.

Les også: Obama: - Vi undervurderte IS

Varsler gjengjeldelse

Begge de to opprørsgruppene er blitt bombet av USA og arabiske land den siste uken. Lederen for Nusrafronten, Abu Mohamad al-Golani, truet søndag med å angripe sivile i USA og Europa som gjengjeldelse for bombingen.

– Lederne deres vil ikke være de eneste som betaler prisen for krigen. Dere vil betale den høyeste prisen, sa al-Golani i et lydopptak lagt ut på internett.

En talsmann for IS omtalte i helgen de USA-ledede flyangrepene som «en krig mot islam».

– Vi står nå midt oppe i en langvarig krig. Denne krigen vil ikke ta slutt om en måned eller et år, denne krigen kan komme til å pågå i flere tiår, sa talsmannen Abu Firas al-Suri.

– Ikke til hjelp

Også innen opprørsgruppen Den islamske fronten, som kontrollerer deler av Nord-Syria, er misnøyen økende fordi bombetoktene ikke bidrar til å svekke president Bashar al-Assads regime.

– Vi har etterlyst slike angrep i tre år nå, og når de endelig kommer så er de ikke til hjelp for oss, sier en av gruppens ledere til The Guardian.

– Folk har mistet troen og de er sinte, sier lederen.

Les også: – IS rammes hardt av luft-angrepene

Undervurderte

President Barack Obama medgir at amerikansk etterretning har undervurderte trusselen fra de ytterliggående islamistene i Syria.

I et intervju med TV-stasjonen CBS medgir den amerikanske presidenten også at USA har overvurdert den irakiske hærens evne til å bekjempe IS.

– I kaoset i den syriske borgerkrigen, hvor store områder ikke er styrt av noen, klarte de å omorganisere seg og utnytte kaoset, sier Obama.

USAs øverste etterretningssjef James Clapper har tidligere fortalt at han ble overrasket over hvordan den irakiske hæren nærmest kollapset da IS og andre sunnimuslimske grupper rykket fram i Nord-Irak i sommer.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus