Meny

Obama: – Vi undervurderte IS

USAs president Barack Obama under et møte i Det hvite hus før helgen. Foto: Reuters/NTB scanpix
Amerikansk etterretning undervurderte trusselen fra ytterliggående islamister i Syria, innrømmer president Barack Obama.

I et intervju med TV-stasjonen CBS sier Obama også at USA overvurderte den irakiske hærens evne til å bekjempe opprørsgruppen IS.

Den oppsto som en sammenslutning av irakiske væpnede grupper, og ble presset til å gå «under jorden» mens USA okkuperte Irak.

Les også: Luftangrep mot IS ved grensen til Tyrkia

Ekstremistene åpnet en ny front i nabolandet Syria da borgerkrigen brøt ut der.

– I kaoset i den syriske borgerkrigen, hvor store områder ikke er styrt av noen, klarte de å omorganisere seg og utnytte kaoset, sier Obama i intervjuet som ble sendt søndag.

Han viser til at USAs øverste etterretningssjef James Clapper har innrømmet at amerikanske myndigheter undervurderte det som skjedde i Syria.

Les også: USA: IS rammes hardt av luftangrepene

Clapper har også fortalt at han ble overrasket da den irakiske hæren nærmest kollapset idet IS og andre sunnimuslimske grupper rykket fram i Nord-Irak i sommer.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus