Meny

USA: IS rammes hardt av luftangrepene

BOMBET OLJERAFFINERIER I SYRIA: En av USAs F-15-fly som angrep IS-kontrollerte områder. Foto: AFP PHOTO / US Air Forces Central Command via DVIDS/NTB scanpix.
Den amerikanskledede koalisjonen gjennomførte natt til lørdag nye bombeangrep mot ekstremistene i Den islamske staten (IS) i Syria.

– Jeg kan bekrefte at amerikanske luftangrep er i gang i Syria, sa en kilde, som legger til at angrepene mot Irak og Syria nå pågår nesten kontinuerlig.

Ingen detaljer

Det var lørdag morgen ikke kommet opplysninger om hvor angrepene fant sted eller om antallet fly som deltok i operasjonen.

Ifølge USAs forsvarssjef Martin Dempsey rammes IS hardt av luftangrepene, melder BBC.

Forsvarssjef Chuck Hagel opplyste fredag at kampfly fra USA og arabiske koalisjonsland har gjennomført over 40 angrep mot områdene i Syria som er under IS-kontroll. Det gjelder blant annet oljeraffinerier, som terrorgruppen har erobret.

– Kombinert med våre pågående militæraksjon i Irak, vil disse angrepene bidra til å frata IS muligheten til å bevege seg fritt og vanskeliggjøre evnen til å planlegge og utføre sine angrep, sa Hagel videre.

Les også: – Danske jagerfly vil delta i kampen mot IS

15.000 soldater

USA mener det kreves en syrisk motstandsgruppe på 12-15.000 soldater for å gjenvinne områder øst i Syria, som nå er kontrollert av Den islamske staten (IS).

Forrige uke sluttet det amerikanske Senatet opp om president Barack Obamas plan for å trene og væpne moderate syriske opprørere i kampen mot islamistiske opprørere i landet.

Det antallet væpnede opprørere som ble diskutert da var rundt 5.000 soldater, men ifølge USAs forsvarssjef Martin Dempsey er dette ikke nok.

– Fem tusen har aldri vært det endelige antallet. 12-15.000 er det vi tror er nødvendig for å kunne ta tilbake tapt territorium i det østlige Syria, sa forsvarssjefen under en pressekonferanse i Washington fredag.

Les også: Statsråd: Fullmakt til norsk bidrag i kampen mot IS

Britiske kampfly

Det britiske parlamentet ga fredag sin støtte til å sette seks kampfly inn i angrepene mot Den islamske staten (IS) i Irak. Regjeringen i Danmark vil også bidra med sju F-16-fly, men den endelige beslutningen må tas av de folkevalgte.

Seks britiske Tornado GR4-maskiner som i dag står stand by i Kypros skal settes inn i den amerikanskledede militæroperasjonen i Irak.

Storbritannias folkevalgte trådte sammen fredag til et ekstraordinært møte for å debattere deltakelse. Som ventet ble forslaget vedtatt med stort flertall av parlamentsmedlemmene.

– Dette kommer til å bli et oppdrag som ikke vil ta måneder, men år. Men jeg mener vi må forberede oss på en slik forpliktelse, sa statsminister David Cameron under debatten før avstemmingen i parlamentet.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus