Meny

Statsråd: Fullmakt til norsk bidrag i kampen mot IS

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide fikk fredag fullmakt til å stille fem norske stabsoffiserer til disposisjon i kampen mot IS. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)
Fredag formiddag kom den formelle fullmakten til å la fem norske stabsoffiserer inngå i koalisjonen mot Den islamske staten (IS) i Irak.

De fem offiserene kan stilles til rådighet «til relevante hovedkvarter som skal planlegge og lede den internasjonale innsatsen mot ISIL i Irak» i inntil tolv måneder, opplyser Forsvarsdepartementet.

– Det er viktig å vise at verdenssamfunnet står samlet i kampen mot internasjonal terrorisme, og at alvorlige menneskerettighetsbrudd ikke tolereres. Regjeringen har besluttet at Norge skal bidra med om lag fem stabsoffiserer, som ved å delta i den militære planleggingen, vil kunne bidra til et styrket beslutningsgrunnlag for en vurdering av eventuelle norske militære bidrag, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

De norske offiserene skal i første omgang sendes til Tampa i Florida og skal ta fatt på jobben så raskt som mulig.

Fullmakten er begrenset til Irak, og for at Norge skal kunne bidra militært, må bruken av makt være folkerettslig forankret, understreker departementet.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus