Meny

Danmark vil sende jagerfly til kampen mot IS

Irakiske soldater utplassert for å bekjempe IS i Salahuddin-provinsen i Irak. Soldatene får støtte både fra sjiamuslimske militsgrupper og amerikanske droner og bombefly. Foto: Reuters
Regjeringen i Danmark vil sende sju F-16-fly til kampen mot den ekstremistiske opprørsgruppen IS i Irak.

Beslutningen må godkjennes av Folketinget, men statsminister Helle Thorning-Schmidt har inntrykk av at det militære bidraget har bred støtte blant de folkevalgte.

– Flyene kan være på vingene så snart vi har et vedtak i Folketinget, sa Thorning-Schmidt på en pressekonferanse fredag.

Ifølge dansk TV 2 har Thorning-Schmidts regjering vært i dialog med USA om kampflyene de siste dagene.

– Terrororganisasjonen IS er en redselsfull organisasjon som Danmark skal være med å bekjempe. IS utgjør en trussel mot Danmark og våre allierte, sa statsministeren.

Selv om IS også opererer i Syria, er det ikke aktuelt å la de danske flyene delta i militæroperasjonen der

Les også: Statsråd: Fullmakt til norsk bidrag i kampen mot IS

Bombet i Syria

Så langt har Danmark, i likhet med Norge, bidratt med et transportfly i den USA-ledede koalisjonen som har gjennomført en rekke angrep mot IS. I begynnelsen foregikk angrepene kun i Irak, men denne uken har både USA og arabiske land bombet IS i Syria.

– Danmark støtter militæraksjonene som foregikk i natt. Dels skjer de jo på bakgrunn av Iraks anmodning om å forsvare seg selv. Og dels er det en koalisjon med deltakelse fra fem arabiske land, sa utenriksminister Martin Lidegaard etter at angrepene i Syria begynte.

Les også: Nye luftangrep mot IS-installasjoner i Syria

Nederlandske fly

Tidligere denne uken opplyste regjeringene i Nederland og Belgia at landene vil bidra med F-16-fly i kampen mot IS. Og franske jagerfly har allerede deltatt i angrepene mot den ytterliggående islamistiske opprørsgruppen i Irak.

Parlamentet i Storbritannia skal fredag ta stilling til om britiske kampfly skal settes inn i angrepene mot IS i Irak. Det er ventet at de folkevalgte vil støtte forslaget, og i så fall kan seks britiske kampfly bli satt inn i militæroperasjonen i løpet av kort tid.

Les også: Cameron advarer om årelang kamp mot IS

Norge har besluttet å bidra med en mindre gruppe offiserer i kampen mot IS. Det er ventet at de vil delta i opplæringen av irakiske sikkerhetsstyrker.

Utenriksminister Børge Brende (H) fastholdt tidligere denne uken at det ikke er aktuelt nå å sende norske kampfly til Irak.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus