Meny

EU advarer om islamistiske hevnangrep i Europa

Amerikanske jagerfly flyr over Irak etter å ha bombet IS-mål i Syria. Foto: Reuters
De vestlig-ledede angrepene mot Den islamske staten (IS) i Irak og Syria øker faren for gjengjeldelsesangrep mot Europa, ifølge EUs anti-terrorsjef.

Gilles de Kerchove sier det er tydelig at ekstremistgruppen mener alvor med truslene de har kommet med.

– Det så vi blant annet klart etter at IS for kort tid siden kunngjorde at det ville komme hevnangrep mot koalisjonen. En fransk mann ble bortført i Algerie og deretter halshogd. Så de gjorde det de hadde truet med, sier de Kerchove til BBC.

Fredag skal det britiske Parlamentet samles for å godkjenne regjeringens beslutning om at også Storbritannia skal delta i luftangrepene mot IS-mål i Irak.

Les også: Mer politi på gaten i New York etter terrormelding

Al-Qaida vil vise relevans

Torsdag sa Iraks statsminister Haider al-Abadi ifølge Reuters at landet har etterretningsopplysninger som tyder på at IS planlegger terrorangrep mot T-baner i Paris og i USA.

Amerikanske myndigheter var imidlertid raskt ute med å si at de ikke har informasjon om at det foreligger en slik trusselsituasjon.

Men EUs anti-terrorsjef advarer også om at militante islamistiske grupper som konkurrerer med IS, som blant annet al-Qaida, kan komme til å utføre terrorhandlinger i Europa for å opprettholde sin «status».

– Fremveksten til IS kan få al-Qaida til å gjøre noe for å vise at de fortsatt er relevante, sier de Kerchove til BBC.

Les også: – Ekstreme islamister rekrutterer over hele landet

3.000 europeere i IS

Tidligere denne uken sa de Kerchove at antallet europeere som har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS, har økt til over 3.000. Tallet inkluderer også alle som har reist til regionen og vendt tilbake, og alle som er blitt drept i kamper.

Eksperter anslår at til sammen 12.000 personer fra hele verden har reist til Irak og Syria for å slutte seg til ekstremistgruppen.

Les også: Hemmelige opptak fra livet under ISIL

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus