Meny

– Ekstreme islamister rekrutterer over hele landet

PST-sjef Benedicte Bjørnland var til stede da Oslo byråd holdt et dialogmøte for et felles løft mot ekstremisme og radikalisering i Oslo rådhus i begynnelsen av september. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Radikalisering til ekstrem islam skjer nå over hele Norge, ifølge PST-sjef Benedicte Bjørnland.

Hun sier til Aftenposten at det haster med å få på plass lokale virkemidler for å stoppe utviklingen.

– Det er geografisk spredt over hele landet hvor vi har etterretning og opplysninger om at det pågår radikalisering, og at det er personer og miljøer som ønsker å dra til Syria og Irak, sier PST-sjefen.

Bjørnland påpeker at sosiale medier er et av verktøyene som i større grad enn før bidrar til at radikaliseringen skjer fra gutte- og jenterommet, og ikke nødvendigvis i noe fysisk miljø.

– Sosiale medier brukes kynisk av dem som ønsker å bidra til radikalisering, som har et budskap de ønsker å formidle. Terrororganisasjonen ISIL skiller seg fra andre ved å være ytterst profesjonelle på dette med å bruke sosiale medier, sier Bjørnland.

Bærum kommune mener de nå gjør det som PST-sjefen etterlyser.

– Vi har greid å snu 40– 50 unge i alderen 15– 18 år som vi fryktet skulle havne i klørne på ekstreme salafister, sier Ikhlaque Chan, daglig leder ved Marie P familie- og aktivitetssenter i Bærum kommune.

Han har sett flere unge muslimer forlate et trygt liv i Bærum for jihad i Syria og kjente flere av dem som døde der.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus