Kampfly bombet IS-kontrollerte oljefelt:

Bomber skal stanse inntektsstrømmen til IS

Et amerikansk F-18E-jagerfly etterfyller drivstoff i lufta i forbindelse med luftangrepene mot IS-mål i Irak. Sent onsdag sier amerikanske myndigheter at IS-kontrollerte oljeinstallasjoner blir angrepet. Foto: Shawn Nickel (Reuters)
Et amerikansk F-18E-jagerfly etterfyller drivstoff i lufta i forbindelse med luftangrepene mot IS-mål i Irak. Sent onsdag sier amerikanske myndigheter at IS-kontrollerte oljeinstallasjoner blir angrepet. Foto: Shawn Nickel (Reuters)

Stadig flere land støtter opp om den USA-ledede militæroperasjonen mot IS. Nå rettes luftangrepene også mot IS-kontrollerte oljeinstallasjoner i Syria. Målet er å ødelegge ekstremistgruppas inntektskilder.

Den islamske staten (IS) har store inntekter fra oljefeltene den kontrollerer og bruker også oljen til å holde i gang sin egen krigsmaskin.

Onsdag kveld bombet kampfly fra USA og arabiske samarbeidsland flere IS-kontrollerte oljefelt og oljeinstallasjoner i Syria.

– Disse oljeinstallasjonene har gitt IS rundt 2 millioner dollar i inntekt per dag, sa kontreadmiral John Kirby i USAs forsvarsdepartement Pentagon da operasjonen var over.

Ifølge den syriske eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights ble minst 14 IS-krigere og fem sivile drept i angrepene.

Arabiske fly

Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater deltok i bombingen onsdag kveld.

– Flertallet av fly som deltok i operasjonen var faktisk fra koalisjonen, ikke USA, sa Kirby.

Ifølge den amerikanske sentralkommandoen ble det gjennomført angrep mot tolv raffinerier og et IS-kjøretøy.

– Vi evaluerer fortsatt angrepene, men de første meldingene tyder på at det var vellykket, heter det i en uttalelse.

Jobbe sammen

Det er uklart hvor mye olje IS klarer å selge. Ifølge Adam Sieminski, som leder U.S. Energy Information Administration, produserer IS mindre enn 100.000 fat olje om dagen.

Det siste angrepet mot Den islamske staten fant sted kort tid etter at president Barack Obama under en tale FNs hovedforsamling ba verden stå samlet i kampen mot IS.

– Vi skal jobbe sammen mot å strupe gruppens økonomi, og å hindre strømmen av krigere inn og ut av regionen, sa Obama.

Onsdag kunngjorde Belgia og Nederland at de sender kampfly til militæroperasjonen mot IS i Irak.

Britiske fly

Også Storbritannia bør nå slutte seg til luftangrepene mot Den islamske staten i Irak, ifølge statsminister David Cameron.

I sin tale til FNs hovedforsamling onsdag kveld sa Cameron at han har innkalt representantene i Parlamentet fredag for å få grønt lys til å delta i kampene mot IS i Irak. Men statsministeren sa ingenting om å delta i bombeangrepene mot IS i Syria, som USA og arabiske allierte startet denne uka.

– Det er nå riktig av Storbritannia å gå inn i en ny fase. Jeg har derfor innkalt Parlamentet fredag for å sikre ryggstøtte for at Storbritannia kan delta i luftangrep mot ISIL i Irak, sa statsministeren.

Ondskap

ISIL er et annet navn på ekstremistgruppen IS.

– Mitt budskap i dag er enkelt. Vi står overfor en ondskap som hele verden må stå samlet mot, sa Cameron, som la til tidligere feilsteg ikke må brukes som unnskyldning for ikke å handle.

Den britiske statsministeren sa også i sin tale til alle FNs medlemsland at Iran kan være en del av løsningen i kampen mot ekstremistene i IS.

– Storbritannia har alvorlige uoverensstemmelser med Iran. Men landet må få en sjanse til å vise at de kan være en del av løsningen, ikke en del av problemet, sa Cameron.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus