Meny

PST gir Syria-krigere trusselkarakterer

PST sjef Benedicte Bjørnland sier det er grunn til å tro at personer med norsk tilhørighet har deltatt i alvorlige handlinger i Irak og Syria.Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vurderer og rangerer norske fremmedkrigere ut fra hvor stor fare de kan utgjøre når de kommer hjem.

– PST gjør en «intensjons- og kapasitetsvurdering» av hjemvendte fremmedkrigerne, forteller PST-sjef Benedicte Bjørnland i et intervju med Aftenposten.

Om de har tatt liv, deltatt i tortur eller har våpen- og bombekunnskap, er blant kriteriene PST bruker når de rangerer hjemvendte fremmedkrigere fra Syria og Irak.

En av ni er farlige

– Vi har ikke grunn til å tro at alle som reiser til Syria og Irak, kommer til å ende opp som terrorister. Men vi tror, med utgangspunkt blant annet i forskning, at en liten del av dem kommer til å returnere med en intensjon og kapasitet til å gjøre en voldelig, ekstrem handling, sier Bjørnland.

– Med utgangspunkt i forskningsbaserte kriterier, uten at vi kan si at det er en vanntett oppskrift, rangerer vi personene med tanke på å se om dette er personer som bør få tett oppfølging, sier PST-sjefen.

For å begrunne bekymringen og terrortrusselen hjemvendte fremmedkrigere fra Syria og Irak utgjør, viser Bjørnland til forskning gjort av blant annet Thomas Hegghammer ved Forsvarets forskningsinstitutt som viser at én av ni fremmedkrigere ender som deltakere i en terrorhandling i hjemlandet.

Stadig flere reiser

Ifølge PST kommer den største terrortrusselen mot Norge fra et multietnisk ekstremt islamistisk miljø på Østlandet, og fra personer som kommer hjem fra Syria og Irak.

Så langt har minst 50– 60 personer reist til Syria og Irak. Ifølge PST drar stadig nye personer fra hele Norge nedover. Rundt halvparten er vendt tilbake, men den siste tiden har færre returnert. I alt 15 personer fra Norge er det siste året blitt siktet etter terrorloven. Mange av dem er fortsatt i Syria eller Irak.

Minst ni personer fra Norge har mistet livet i Syria og Irak.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus