Sivile syrere på flukt etter amerikanske luftangrep

Folk titter på en butikk som ifølge IS ble rammet av et amerikansk luftangrep. Angrepet skal ha vært rettet mot et kommunikasjonssenter i nærheten av Raqqa, en av IS' viktigste bastioner i Syria. Foto: Reuters
Folk titter på en butikk som ifølge IS ble rammet av et amerikansk luftangrep. Angrepet skal ha vært rettet mot et kommunikasjonssenter i nærheten av Raqqa, en av IS' viktigste bastioner i Syria. Foto: Reuters

Innbyggere i den IS-kontrollerte byen Raqqa flykter etter at USA og flere arabiske land for første gang har gjennomført luftangrep mot ytterliggående islamister i Syria.

– Folk flykter ut på landet, sier en innbygger til Reuters. Raqqa er en av de viktigste bastionene til Den islamske staten (IS) i Syria.

Blant områdene som ble rammet i tirsdagens luftangrep, var også provinsene Idlib, Aleppo og Deir al-Zor. En rekke mål lå ved den syrisk-irakiske grensen, opplyser amerikanske myndigheter.

Titalls krigere, blant dem mange ikke-syrere, skal være drept. De tilhørte både Den islamske staten (IS) og Nusrafronten, som har bånd til al-Qaida, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Åtte sivile, hvorav tre er barn, skal også være drept.

De arabiske landene Jordan, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Qatar deltok i eller ga støtte til angrepene, opplyser det amerikanske militæret. NATO avviser samtidig at forsvarsalliansen var innblandet.

Bakgrunn: USA og arabiske land bomber IS-mål i Syria

– Avverget angrep

USA fremholder at flere angrep rammet et nettverk kalt Khorasan, som består av al-Qaida-veteraner som bruker Syria som utgangspunkt for å planlegge angrep i utlandet. Ifølge amerikanerne bidro angrepene til å avverge et nært forstående angrep mot vestlige mål.

Angrepene rammet dessuten både IS' treningsleire, kommando- og kontrollsentre, lagre, et finanssenter, lastebiler og kjøretøy med våpen, opplyser USAs forsvarsdepartement Pentagon.

Det ble både avfyrt raketter og sluppet bomber fra bombefly og droner. I alt 47 Tomahawk-raketter ble avfyrt fra amerikanske krigsskip i Rødehavet og nord i Persiabukta, opplyser Pentagon. Alle flyene som deltok i angrepene, kom seg trygt ut av området.

Les også: Stoltenberg: – USA har bred støtte for kamp mot ISIL

IS varsler hevn

En kriger i IS sier at opprørsgruppen vil svare på angrepene. Han anklager Saudi-Arabia for å ha latt dem skje.

– Disse angrepene vil bli besvart. Sønnene til Saoul er dem som bør anklages. Det skjedde på grunn av dem, sier opprøreren. Saoul er et nedsettende navn på den saudiarabiske kongefamilien.

Den syriske opposisjonskoalisjonen ønsker luftangrepene mot Den islamske staten (IS) velkommen og sier den vil skjerpe kampen mot president Bashar al-Assad og hans regime.

– Dette vil gjøre oss sterkere i kampen mot Assad. Kampanjen bør fortsette inntil Den islamske staten (IS) er fullstendig utryddet fra syriske områder, sier Monzer Akbik, spesialutsending for koalisjonens president.

Les også: Israel har skutt ned syrisk fly

– Brev fra Kerry

Syrias regime opplyste tirsdag at det har mottatt et brev fra USAs utenriksminister John Kerry via Iraks utenriksminister. Kerry var i Irak få timer før angrepene i Syria startet. I brevet skal Kerry ha informert Syria om hva som kom til å skje.

– Utenriksministeren mottok et brev fra sin amerikanske motpart via den irakiske utenriksministeren, der han informerte om at USA og noen av dets allierte ville angripe IS i Syria, ifølge utenriksdepartementet i Damaskus.

Mens Assad-regimet har unnlatt å kritisere angrepene, brukte Russland anledningen til å refse USA. Angrepene er med på å destabilisere situasjonen i Syria, mener russerne, som reagerer spesielt på at angrepene skjer uten ettertrykkelig samtykke fra den syriske regjeringen.

Les også: Ubaydullah Hussain nektet straffskyld

– Samordner med Irak

Syriske myndigheter meldte tirsdag også at samordningen med Irak er på «høyeste nivå», og at Syria vil samarbeide om enhver internasjonal innsats for å bekjempe terrorisme.

USA og Irak samarbeider om å bekjempe IS, som har inntatt store områder både i Irak og Syria. Et slikt samarbeid har amerikanerne ikke villet inngå med Syria. I stedet har USA varslet opplæring og utstyr til moderate opprørere som kjemper mot regimet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus