Meny

Trues av nettroll etter FN-tale

Lørdag holdt skuespillerinnen Emma Watson en tale om feminisme og likestilling for FN. Få timer senere begynte hetsen på nett.

Lørdag holdt skuespillerinnen Emma Watson en sterk tale om feminisme og likestilling for FN.

Talen har blitt hyllet av flere, og videoen går sin seiersgang i sosiale medier.

Få timer etter talen publiserte noen et nettsted med bilde av Watson og en «nedtellingsklokke». Dette blir knyttet til en en trussel om publisering av nakenfoto av Watson, best kjent for rollen som Hermione Granger i «Harry Potter»-filmene.

Trusselen minner om publiseringen av stjålne private bilder av en rekke kjente kvinner, blant disse skuespillerinnen Jennifer Lawrence, i begynnelsen av måneden.

Ifølge nettstedet Gawker er det en anonym bruker av det beryktede nettforumet 4chan som har opprettet siden, og som truer med publisering av nakenfoto av Watson.

«Dette er ekte»

Det er umulig å vite om det er noe hold i denne trusselen, men den blir omtalt i en rekke anerkjente internasjonale medier tirsdag: BBC , The Guardian , The Independent, m.fl.

Diskusjonstråden der trusselen opprinnelig ble fremmet er fjernet fra 4chan, men noen av meldingene derfra har blitt sitert av Death and Taxes, et nettsted viet musikk og populærkultur:

«Dette er ekte og kommer til å skje denne helgen. Feministkjerringa Emma kommer til å vise verden at hun er like mye av en hore som alle kvinner», skriver en bruker.

«Hun holder tåpelige feministtaler for FN, og nå kommer nakenbildene hennes på nett. HAHAHAHAHAHAHAH», fortsetter en annen.Watson er «ambassadør» for UN Women.

Ikke det samme som mannshat

I talen lørdag introduserte hun kampanjen HeForShe, som har som mål å gjøre menn mer aktive i kampen mot vold mot kvinner.

«Jo mer jeg har snakket om feminisme, dess tydeligere blir det for meg at kampen for kvinners rettigheter for ofte har blitt synonymt med mannshat», sa Watson.

«Om det er en ting jeg vet sikkert er det at dette må ta slutt. Feminisme er per definisjon troen på at menn og kvinner bør ha like rettigheter og muligheter. Det er teorien om den politiske, økonomiske og sosiale likestillingen av kjønnene».

Watson sa også at hun mener dagens situasjon er undertrykkende for menn:

«Jeg har sett unge menn med sinnslidelser som ikke er i stand til å be om hjelp av frykt for at de ikke ville virke «tøffe». (…) Jeg har sett menn som er sårbare og usikre på grunn av en fordreid oppfatning av hva det vil si å lykkes som mann. Menn har heller ikke full likestilling.

Det er ikke ofte vi snakker om at menn er fanger av kjønnsstereotyper, men jeg kan se at de er det. Og når de blir frie vil ting endre seg for kvinner som en naturlig konsekvens. Hvis ikke menn må være aggressive for å aksepteres vil ikke kvinner føle seg tvunget til underdanighet. Hvis menn ikke må kontrollere behøver ikke kvinner å bli kontrollert.

Både menn og kvinner burde kjenne seg fri til å være følsomme. Både menn og kvinner burde kjenne seg fri til å være sterke. (…) Det er på tide at betrakter kjønn som en glideskala, ikke som to motstridende idealer. Hvis vi slutter å definere hverandre ut fra hva vi ikke er og begynner å definere oss ut fra hva vi er vil alle kunne være friere. Og det er hva HeForShe handler om: frihet.»

Kilde: Washington Post

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus