Meny

Ubaydullah Hussain nektet å svare på spørsmål

– Ingen kommentar, svarte tiltalte Ubaydullah Hussain hver gang aktor stilte islamisten spørsmål i retten.
Fakta om saken mot Ubaydullah Hussain:
  • Tirsdag starter rettssaken mot Ubaydullah Hussain (29) i Oslo tingrett. Hussain er tidligere talsmann for den islamistiske gruppen Profetens Ummah.
  •  Hussain er tiltalt for offentlig å ha oppfordret til drap, med den hensikt å skape alvorlig frykt i befolkningen.
  • Fra 20. januar til 3. november i fjor hyllet Hussain på sin Facebook-profil en rekke terrorhandlinger og terrorister.
  • Hussain nekter straffskyld og mener utsagnene ikke er straffbare.
  • Også i november i fjor ble Hussain tiltalt, da for trusler. I februar ble han dømt i Oslo tingrett til 120 dagers fengsel, halvparten betinget.
  • Påtalemyndigheten anket dommen, og dermed blir det ny runde i retten også i denne saken.

Hussain nekter for at han brøt loven ved å hylle terrorhandlinger på Facebook i fjor. Han mener utsagnene omfattes av ytringsfriheten.

Hussain gjorde det tidlig klart at han ikke akter å svare på spørsmål i retten. I en kort fri forklaring, gjorde han rede for hva han mente med å legge ut innleggene.

Det var en politisk ytring for å stanse Vestens overgrep mot muslimske land, men ikke på noen måte ment som en oppfordring til terror.

– Jeg ser på disse tiltalepunkter som nok et forsøk fra PST og myndighetene på å stoppe mine religiøse og politiske aktiviteter, på å svartmale meg. Jeg ser på det som en religiøs forfølgelse av meg som person, sa Hussain.

Han la til at han kun er lojal mot Allah, og at han ikke anerkjenner «deres menneskelagde lover».

– Men om dere skal praktisere dem, må de praktiseres likt, sa den tiltalte 29-åringen.

Bakgrunn: Ubaydullah Hussain står for hyllest av terror

– Sagt det jeg har å si

Han avsluttet med å si at han nå har sagt det han har å si om saken, og at han ikke akter å svare på spørsmål fra verken dommeren, aktor eller sin egen forsvarer.

Statsadvokat Carl Fredrik Fari fikk et mutt «ingen kommentar» på de aller fleste av spørsmålene deretter.

Det er satt av tre dager til rettssaken mot 29-åringen i Oslo tingrett. Bakgrunnen for tiltalen er at han i fjor omtalte fire terrorhandlinger på Facebook. Han bifalt drapene på 23 gisler i In Amenas-anlegget i Algerie, bombeangrepet mot Boston Maraton, drapet på den britiske soldaten Lee Rigby på åpen gate i London og terrorangrepet mot et kjøpesenter i Nairobi.

Les også: USA og arabiske land bomber IS-mål i Syria

Summen av utsagn

Påtalemyndigheten mener hensikten var å skape alvorlig frykt i befolkningen og tvinge norske myndigheter til å avstå fra å delta militært i muslimske land.

Statsadvokat Fari mener Hussain brøt loven ved indirekte å oppfordre til terrorhandlinger. Hvert enkelt av utsagnene er kanskje ikke nok, men man må se på summen av dem, sa Fari i sitt innledningsforedrag.

– Spørsmålet er om utsagnene hver for seg ikke kan være straffbare, men om de samlet sett kan være regnet som en oppfordring til å handle, sa Fari.

Han mener det også er relevant for retten å se på hvem som har fremsatt utsagnene.

– Har Hussain noen posisjon innen radikal islam? Har han noen autoritet? Har han en politisk eller religiøs agenda? I så fall, hvilken? sa Fari.

Han mener retten også må se på om det er en kobling mellom utsagn som fremsettes offentlig og at fremmedkrigere reiser til Syria og Irak.

Straffebestemmelsen er knapt brukt i norsk rettsvesen tidligere, og saken regnes som prinsipielt viktig om skillet mellom ytringsfrihet og trusler. Rettssaken går over tre dager.

Les også: Norsk-irakere terroranmelder norske ekstremister

Martyrer

I en video publisert av islamistgruppen Profetens Ummah på YouTube søndag snakker Hussain om norske IS-krigere og jihad.

– Vi ser at det er flere brødre som har reist fra Norge som har blitt martyrer, som har gitt sine liv for Allahs vei, sier den tidligere talsmannen for den norske islamistgruppen Profetens Ummah i videoen.

Martyrer har ifølge Hussain «den høyeste statusen man kan oppnå i islam».

Hussain kritiserer i videoen også stordemonstrasjonen mot IS i Oslo i august. Demonstrasjonen ble arrangert av sjiamuslimer som er tilhengere av det iranske og syriske regimet og av den sjiamuslimske Hizbollah-bevegelsen, mener han.

– Jeg lurer på hvordan den norske regjering kan stå på samme plattform som lederne og initiativtakerne som støtter disse regimene, sier Hussain i videoen.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus