Meny

Militant gruppe truer med å drepe bortført franskmann

En gruppe som hevder å være tilknyttet Den islamske staten, truer med å drepe et fransk gissel hvis ikke Frankrikes president François Hollande gir ordre om stans i luftangrepene mot IS i Irak. Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters / NTB scanpix
En militant gruppe som hevder å være tilknyttet IS, har lagt ut en video med franskmannen som søndag ble bortført i Algerie. Gruppen krever at Frankrike avslutter angrepene i Irak.

Det franske utenriksdepartementet, som tidligere mandag slo fast at en 55 år gammel franskmann var bortført i Algerie, kunne ikke umiddelbart bekrefte at videoen er ekte.

Franskmannen sier i videoen at han er blitt tatt til fange av gruppen Jund al-Khilifa (Kalifatets soldater) i Algerie, en gruppe som skal være tilknyttet Den islamske staten (IS). Gruppen truer med å drepe mannen hvis ikke Frankrike avslutter sine angrep mot IS-mål i Irak.

Les også: Solberg: – Vi er ikke i krig med ISIL

Hollande

I filmen som er lagt ut, oppgir mannen navn, alder og fødselsdato og forteller at han ankom Algerie 20. september og ble tatt til fange dagen etter.

– Jeg er i hendene på Jund al-Khilifa, en væpnet algerisk gruppe. Denne væpnede gruppen ber meg om å be deg (president François Hollande) om ikke å gripe inn i Irak. De holder meg som gissel, og jeg ber deg, herr president, om å gjøre alt for å få meg ut av denne vanskelige situasjonen, sier mannen, som skal være den savnede 55-åringen, i videoen.

Franskmannen ble bortført søndag kveld, mens han gikk tur i Tizi Ouzou-provinsen ved fjellområdet Kabylie, ifølge algeriske sikkerhetskilder.

Drapsoppfordring

Meldingen om bortføringen kommer kort tid etter at ekstremistene i Den islamske staten (IS) oppfordret til drap på franskmenn og borgere i andre land i den USA-ledede koalisjonen mot IS.

– Dersom dere kan drepe en vantro amerikaner eller europeer – spesielt ondskapsfulle og skitne franskmenn – eller en australier, eller en canadier eller enhver annen vantro, inkludert statsborgere i alle land som trådte inn i en koalisjon mot Den islamske staten, så stol på gud og drep ham, sier IS' talsmann Abu Muhammad al-Adnani ifølge nyhetsbyrået AFP.

– Drep den vantro enten han er sivil eller militær, heter det i meldingen som ble publisert på flere språk mandag.

Fransk advarsel

Franske myndigheter ba mandag statsborgere som bor eller reiser i utlandet om å utvise forsiktighet etter de nye truslene fra IS, som kom etter at franske fly fredag for første gang angrep IS-mål i Irak.

Fransk UD opplyser at det har sendt et varslingsnotat til landets ambassader i rundt 30 land i Afrika og Midtøsten.

Mer enn 50 land, blant dem Egypt og andre arabiske land, har forpliktet seg på ulike vis til å bidra i koalisjonen mot IS, ifølge USAs utenriksminister John Kerry.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus