USA frykter ny gruppe i Syria

– FARLIGERE ENN IS: Den al-Qaida-støttede opprørsgruppen Nusrafronten i Syria (bildet), har fått en avlegger som er farligere for sikkerheten i USA og Europa en det Den islamske staten (IS) er, mener amerikansk etterretning. Foto. Reuters / NTB scanpix
– FARLIGERE ENN IS: Den al-Qaida-støttede opprørsgruppen Nusrafronten i Syria (bildet), har fått en avlegger som er farligere for sikkerheten i USA og Europa en det Den islamske staten (IS) er, mener amerikansk etterretning. Foto. Reuters / NTB scanpix

En hittil ukjent gruppe i Syria, med bånd til al-Qaida, utgjør en vel så stor fare for USA og Europa som det Den islamske staten (IS) gjør, mener amerikansk etterretning.

Gruppen går under navnet Khorasan og det fryktes at de har al-Qaidas fremste bombeekspert, Ibrahim al-Asiri, i sine rekker, opplyser amerikanske sikkerhetskilder til CBS News. Asiri har tidligere hatt tilhold i Jemen.

Ifølge CIAs tidligere nestleder Mike Morell har flere sentrale al-Qaida-medlemmer også funnet veien til Khorasan fra grenseområdet mellom Pakistan og Afghanistan.

Gruppen regnes som en avlegger av Nusrafronten og har gjennom dem tilgang til islamister fra hele verden som har reist til Syria for å kjempe mot Assad-regimet.

– De fokuserer nå på å angripe Vesten, sier Morell.

Les også: Norge øker bistanden til Irak og Syria

Skjerpet sikkerhet

Trusselen fra Khorasan blir nå ansett for å være så reell at sikkerhetstiltakene er skjerpet ved flyplasser verden over.

Passasjerer på vei til USA må gjennomgå ekstra sikkerhetssjekk, og bærbare datamaskiner og mobiltelefoner med utladede batterier får ikke tas om bord i fly av frykt for at de kan skjule sprengstoff.

Storbritannia har ifølge CBS News hevet trusselnivået, og FBI har trappet opp jakten på amerikanske islamister som kan være på vei hjem til USA.

Kuwaitisk leder

Ifølge amerikansk UD ledes Khorasan av Muhsin al-Fadhli, en kuwaiter som var en av Osama bin Ladens nærmeste medarbeidere.

Fadhli hadde en så sentral posisjon innen terrornettverket at han var blant de få som på forhånd kjente til planen om å angripe USA 11. september 2001, skriver The New York Times

Amerikansk etterretning har jaktet på 33-åringen i ti år og hevder at han har holdt seg skjult i Iran. Derfra skal han ha samlet inn penger til al-Qaida-lojale opprørere i Syria fra rike sympatisører i Kuwait.

USA har utlovet 45 millioner kroner i dusør for opplysninger som kan føre til at han blir drept eller pågrepet,

– Vel så stor fare

USAs øverste etterretningssjef James R. Clapper bekreftet denne uka at USA ser med stor bekymring på Khorasan.

– De kan utgjøre en vel så stor fare for amerikansk sikkerhet som Den islamske staten, sa Clapper.

Flere amerikanske sikkerhetseksperter er enige og mener at den siste tids voldsomme søkelys på IS har bidratt til å tilsløre hvem som per i dag utgjør den største trusselen mot USA og Europa.

Khorasan og Nusrafronten utgjør i dag en mer umiddelbar fare enn IS, mener de.

Veteraner

Lederen for USAs nasjonale senter for terrorbekjempelse, Matt Olsen, bekreftet også denne uka at Khorasan gir grunn til stor bekymring, sett med amerikanske øyne.

– Vi har sett hvordan al-Qaida-veteraner har reist fra Pakistan til Syria, sa Olsen.

President Barack Obamas varslede krig mot IS, som han har fått over 40 land med på, blant dem Norge, kan bidra til å styrke Nusrafronten og Khorasan i Syria, frykter ekspertene.

– Amerikanske angrep mot IS vil gjøre det mulig for Nusrafronten å fylle et vakuum i det østlige Syria, advarer Jennifer Cafarella ved Institute for the Study of War i Washington. Det vil Khorasan tjene på.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus