Frp vil behandle nordmenn i IS som landsforrædere

– Det er moralske og prinsipielle likheter mellom de som i dag verver seg til IS, og frontkjemperne under andre verdenskrig, skriver Tybring-Gjedde og Sandberg i en felles pressemelding lørdag. Foto: NTB scanpix.
– Det er moralske og prinsipielle likheter mellom de som i dag verver seg til IS, og frontkjemperne under andre verdenskrig, skriver Tybring-Gjedde og Sandberg i en felles pressemelding lørdag. Foto: NTB scanpix.

Norske krigere i Den islamske staten (IS) bør behandles som landssvikere, mener Frps Christian Tybring-Gjedde og Per Sandberg. Juridisk tvilsomt, mener regjeringspartner Høyre.

– Det er moralske og prinsipielle likheter mellom de som i dag verver seg til IS, og frontkjemperne under andre verdenskrig, skriver Tybring-Gjedde og Sandberg i en felles pressemelding lørdag.

– Vi kan komme i en situasjon der nordmenn risikerer å møte nordmenn på slagmarken i Irak. Det vil i så fall være en problemstilling vi ikke har opplevd siden andre verdenskrig, hevder Frp-politikerne, som mener at nordmenn som reiser til Syria eller Irak som IS-krigere må straffes.

– Nordmenn som aktivt støtter eller kriger for IS mot sitt eget land, må siktes for lands- eller krigsforræderi, skrive

Les også: Slik skal Norge bidra i kampen mot IS

– Tvilsomt

Nestleder i justiskomiteen på Stortinget Anders B. Werp (H) mener saken i beste fall er juridisk tvilsom.

– Jeg kan ikke se hvilket lovgrunnlag de mener kan anvendes til å behandle dette som landssvik. Slik utspillet er formulert, er det et langt stykke fra Høyres politikk, sier Werp til NTB.

KrFs representant i justiskomiteen Kjell Ingolf Ropstad sier til NTB at han har stor tiltro til at domstolene finner de straffebestemmelsene som passer best i den enkelte situasjon.

– Slik lovverket er i dag, er det likevel mye som tyder på at direkte sabotasje mot norsk militært materiell kan bli ansett som handlinger som bør straffes som landssvik, selv om de finner sted under en væpnet konflikt i fjerne himmelstrøk, sier han og peker på at fremmedkrigere utgjør en stor terrortrussel mot Norge.

– ISIL er noe av det mest barbariske jeg har sett av en terrororganisasjon som vi må hindre rekruttering til og sikre sivilbefolkningen mot, både i Midtøsten og i Norge. Arbeidet med å hindre nyrekruttering og ta tak i dem som kommer tilbake, er avgjørende, sier han.

Norsk opptrapping

Under krigen vervet om lag 5.000 norske kvinner og menn seg og ble frontkjempere for nazistene. Alle ble senere dømt som landssvikere.

Tybring-Gjedde sier til Dagbladet at reaksjonen fra ham og Sandberg delvis er utløst av at Norge har bestemt seg for å delta i opptrappingen av motstanden mot IS.

Les også: Over 20 land lover all nødvendig støtte til Irak

Norge har så langt sagt ja til å bidra med inntil fem stabsoffiserer som skal være med i planleggingen av operasjonen mot de ytterliggående jihadistene i IS, som nå kontrollerer store deler av det nordlige Irak og Syria.

Regjeringen har også åpnet for å bidra med annen militær kapasitetsbygging.

Ifølge Tybring-Gjedde er det stilt mange spørsmål om hva som skal gjøres når tidligere IS-krigere eventuelt kommer tilbake til Norge.

– Vi ser at det er vanskelig å ta fra folk et norsk statsborgerskap, spesielt hvis de ikke har et annet. Men det blir helt meningsløst å gi dem en advarsel for at de skal rett ut i samfunnet igjen. Det mest naturlige er at de stilles for en domstol for landssvik, og jeg tror også det kan ha den effekten at det kan hindre nye i å reise dit, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus