Solberg: – Vi er ikke i krig med ISIL

Statsminister Erna Solberg (H) sier det er viktig at opprørsgruppen IS nedkjempes.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) sier det er viktig at opprørsgruppen IS nedkjempes. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Statsminister Erna Solberg (H) sier Norge ikke er i krig med ekstremistgruppen Den islamske staten (IS), selv om flere norske stabsoffiserer skal delta i planleggingen av koalisjonen mot IS.

– Vi har ikke sagt at vi er i krig med noen. Det vi har sagt er at vi skal hjelpe Irak med det de har bedt om. De har, via USA, bedt det internasjonale samfunnet om hjelp til å bygge opp kampen mot ISIL, sier hun til NRK og benytter betegnelsen ISIL, som IS tidligere var kjent som.

Solberg sier det kan være aktuelt å utvide støtten med militær kapasitetsbygging, først og fremst opptreningsaktiviteter.

– Det er klart at om de får fotfeste med sin barbariske fremferd, så vil dette være en langsiktig trussel mot oss alle. Derfor er det viktig at de nedkjempes, sier hun. Hun legger til at det først og fremst er Irak og landene rundt som må ta ansvaret, men at de trenger bistand.

– Men det er viktig at dette ikke blir en kamp mellom kristne Vesten og det muslimske ISIL. Det er gjerne det bildet de vil tegne for å rekruttere enda flere fremmedkrigere fra våre og andre land, sier Solberg.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus