IS har offentliggjort video av britisk reporter

Krigsfotografen og korrespondenten John Cantlie er i videoen som er publisert på You-Tube, ikledd oransje klær. Foto: AFP / NTB scanpix.
Krigsfotografen og korrespondenten John Cantlie er i videoen som er publisert på You-Tube, ikledd oransje klær. Foto: AFP / NTB scanpix.

En britisk pressefotograf er det hittil siste gisselet som presenteres i en video fra den ekstremistiske opprørsgruppen IS. – Jeg har ingenting å tape, sier briten.

Krigsfotografen og korrespondenten John Cantlie antas å ha vært holdt fanget av opprørere fra Den islamske staten (IS) i nesten to år.

I videoen som ble publisert på YouTube torsdag, sitter han tilsynelatende bak et bord i et mørkt rom. Briten forteller direkte til kamera hvordan han i en serie videoer akter å avsløre «manipulerte sannheter» om Den islamske staten (IS) i vestlige medier.

Frilanseren jobbet tidligere for en rekke britiske medier.

Les også: Slik skal Norge bidra i kampen mot IS

Tatt til fange

Mannen ser ut til å være i relativt god fysisk form, og han forteller rolig på engelsk at han ble tatt til fange etter at han reiste til Syria i november 2012.

Briten synes ikke å være i akutt livsfare, men han innrømmer at han i propagandavideoen spiller høyt for å berge sitt eget liv.

– Jeg vet hva dere tenker. Dere tenker at «han gjør bare dette fordi han er en fange. Han har et pistol mot hodet sitt og han tvinges til å gjøre dette», ikke sant? sier mannen og legger ikke skjul på at han er under press:

– Vel, det er sant. Jeg er fange, det kan jeg ikke nekte for. Men ettersom jeg er sviktet av den britiske regjeringen og min skjebne nå ligger i Den islamske statens hender, har jeg ingenting å tape. Kanskje kommer jeg til å få leve, kanskje kommer jeg til å dø, men jeg vil bruke denne muligheten til å overbringe noen fakta som dere ikke kan verifisere, sier mannen som identifiseres som John Cantlie.

Ukjent dato

Deretter oppfordrer han folk til å følge med på de neste «programmene», hvor han varsler at han skal vise fram «sannheten bak IS' systemer og motivasjon» og det han omtaler som IS' frigivelse av europeiske gisler.

Det er uklart når videoen er tatt opp, men en tynn og blek Cantlie henviser blant annet til IS' erobring av store deler av Irak i juni. Ingen IS-opprørere vises foran kameraet. Videoen, som er 3 minutter og 21 sekunder lang, er tekstet på arabisk.

Storbritannias utenriksminister Philip Hammond sa til journalister under et besøk i København torsdag at han har hørt om videoen.

Les også: Brende fordømmer nytt gisseldrap

Bortført og frigitt i 2012

Cantlie ble først bortført av britiske ekstremister da han var på vei inn i Syria i juli 2012. En drøy uke senere ble han befridd av opprørskrigere i Den frie syriske hær, som kjemper både imot IS og den syriske regjeringen, ifølge The Guardian.

Ifølge avisen vendte Cantlie tilbake til Syria fire måneder senere, hvor han ble bortført for andre gang og deretter solgt til ISIL, som IS den gang kalte seg. Det antas at han holdes fanget i Raqqa, IS' bastion nord i Syria.

I løpet av de 22 månedene som er gått, har Cantlie opplevd at flere gisler er frigitt etter at deres regjeringer har betalt millioner av dollar i løsepenger, skriver The Guardian.

Tre drept

Cantlie antas å ha blitt bortført ved den tyrkiske grensen da han forsøkte å forlate Syria sammen med James Foley, ifølge den britiske avisen.

Videoen som kom torsdag, skiller seg fra andre IS-videoer. Forrige helg publiserte IS en video som viste drapet på den britiske hjelpearbeideren David Haines, som ble bortført i Syria i fjor.

IS har skåret halsen av ytterligere to amerikanske journalister, James Foley og Steven Sotloff, for åpent kamera den siste måneden.

Mediene har fram til torsdag lagt lokk på Cantlies skjebne etter anmodning fra det britiske utenriksdepartementet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus