NRK: Norge vil bidra med militære rådgivere i Irak

Ifølge utenriksminister Børge Brende (H) vurderer Norge å hjelpe til med å trene irakiske soldater. Foto: NTB scanpix.
Ifølge utenriksminister Børge Brende (H) vurderer Norge å hjelpe til med å trene irakiske soldater. Foto: NTB scanpix.

Etter all sannsynlighet kommer Norge til å bidra med militære rådgivere i kampen mot IS, melder NRK.

Regjeringen nærmer seg en avgjørelse på hva Norge skal bidra med i kampen mot IS, og kilder i regjeringsapparatet sier til NRK at Stortinget etter planen skal informeres torsdag ettermiddag.

Ifølge utenriksminister Børge Brende (H) vurderer Norge å hjelpe til med å trene irakiske soldater. Mandag deltok Brende på en konferanse i Paris der det ble diskutert hva som bør gjøres i kampen mot IS.

Samme dag opplyste han at Norge hadde fått en henvendelse fra USA, og at Norge vurderer å bidra med militær kapasitetsbygging i Irak.

– Norge er en av de aller største humanitære giverne. Nå vurderer vi også hvordan vi kan bidra med for eksempel militær kapasitetsbygging framover, slik at den irakiske regjeringen og hæren kan gjøre jobben sin med å slå tilbake ISIL, sier utenriksminister Børge Brende (H) til kanalen.

– Vi vurderer nå ulike bidrag. Det er en grundig vurdering som skal legges til grunn, og når den er klar, så vil vi gå ut med det, sier en hemmelighetsfull Brende.

I Afghanistan har norske militærrådgivere trent opp afghanske soldater. Samme type bidrag vurderes nå også i Irak for å gjøre irakiske soldater i stand til å bekjempe militsgruppene i sitt eget land.

– Når det gjelder vurderingene som gjøres, så er de i tråd med vurderingene som USA også har gjort. Det er ikke aktuelt å sette inn bakkemannskaper som skal drive med skarpe oppdrag i området. Det har Obama også avvist. Nå ønsker vi å styrke kapasiteten til den irakiske hæren, sier Brende.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus