Australia sender styrker til kampen mot IS

Australias statsminister Tony Abbott kunngjør at han sender jagerfly og soldater til kampen mot IS. Foto: Reuters / NTB scanpix
Australias statsminister Tony Abbott kunngjør at han sender jagerfly og soldater til kampen mot IS. Foto: Reuters / NTB scanpix

Australia skal sende militære styrker og jagerfly til De forente arabiske emirater som et bidrag til den multinasjonale koalisjonen mot Den islamske staten (IS).

Statsminister Tony Abbott sa søndag at en styrke på 600 soldater i de nærmeste dagene blir sendt til Midtøsten som svar på en formell forespørsel fra USA.

Abbott sier det ennå ikke er avgjort om styrkene skal settes inn i direkte kamphandlinger mot jihadistene i IS, som i dag har kontroll over store deler av Syria og Nord-Irak.

Les også: Pentagon og Det hvite hus: Vi er i krig med IS

Styrkene skal bestå av 400 soldater fra flyvåpenet og 200 spesialsoldater som skal stasjoneres ved USAs hovedkvarter i Emiratene.

Åtte jagerfly, et AWACS-fly til overvåking og et fly til fylling av drivstoff blir også sendt i dagene som kommer, sier Abbott.

Les også: Ny IS-halshugging vekker avsky

Fra før har Australia vært med på dropp av militært utstyr og hjelp til kurdiske styrker som kjemper mot IS i Nord-Irak.

Fredag høynet Australia terrorberedskapen til det nest høyeste nivået på grunn av uspesifiserte opplysninger om mulige terrorangrep mot Australia.

Personvernpolicy