Eksperter tviler på at luftangrep vil knuse IS

Amerikanske analytikere tviler på om president Barack Obama vil lykkes i å knuse IS og bygge opp en mer USA-vennlig opprørsstyrke i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix.
Amerikanske analytikere tviler på om president Barack Obama vil lykkes i å knuse IS og bygge opp en mer USA-vennlig opprørsstyrke i Syria. Foto: Reuters / NTB scanpix.

Forskere og analytikere tror ikke at USAs president Barack Obamas strategi vil lykkes i å «tilintetgjøre» opprørsgruppen Den islamske staten (IS). Republikanerne mener Obama bør gjøre mer.

Obama varslet i en fjernsynstale amerikanske luftangrep mot IS-mål i Syria, samt økt støtte til irakiske sikkerhetsstyrker og mer moderate opprørere i Syria.

– Vi vil jakte på terrorister som truer landet vårt, uansett hvor de måtte befinne seg, sa han i sin tale natt til torsdag norsk tid.

– Det innebærer at jeg ikke vil nøle med å slå til mot dem verken i Syria eller Irak, sa Obama.

Republikanernes leder i Representantens hus, John Boehner, mener at dette ikke er nok.

– Dette kan ta år å gjennomføre, sier Boehner, som mener at USA straks må «stanse og reversere» IS' framrykking i Irak og Syria.

– En tale er ikke det samme som en strategi, sier Boehner.

Les også: Obama åpner for flyangrep mot islamister i Syria

Hindre frammarsj

Seniorforsker Henrik Thune ved NUPI tror Obamas planer kan hindre IS' videre frammarsj, men mener at strategien for å «tilintetgjøre» opprørsgruppen har store mangler.

– Ut ifra det han sier han vil gjøre, tror jeg utsiktene til å lykkes med å hindre IS fra å spre seg videre, eller innta Bagdad, er gode, sier Thune til NTB.

Det har USAs luftangrep i Irak allerede vist, påpeker han.

– Mulighetene for å «tilintetgjøre» IS er derimot mye mer usikre, og Obama gir heller ingen klare eller helt gode svar, mener Thune, som for tiden er gjesteforsker ved University of North Carolina.

Den eneste måten å nedkjempe IS på er ved hjelp av lokale sunnikrefter i Syria og Irak, påpeker han.

Ikke bakkestyrker

Heller ikke Erik Brattberg, som er sikkerhetspolitisk analytiker i tankesmia Atlantic Council i Washington, har tro på at USA vil lykkes med å knuse IS, slik Obama lovet i sin tale.

– Det handler i stedet om å redusere deres mulighet for å utgjøre en trussel mot amerikanske interesser, først og fremst i Irak, men også i andre deler av regionen, mener Brattberg.

For å knuse den islamistiske opprørsgruppen, som i dag kontrollerer store deler av Irak og Syria, trengs det helt andre virkemidler, mener han.

– Det ville i så fall innebære amerikanske bakkestyrker i Syria og Irak, noe som ikke er på dagsorden, sier Brattberg.

– Mangler partnere

Kritiske røster har påpekt at USA ved å gå til krig mot IS i Syria, løper president Bashar al-Assads ærend. Obama mener økt støtte til de mer moderate kreftene blant opprørerne vil veie opp for dette.

– Vi kan ikke sette vår lit til at Assad skal bekjempe ISIL. Hans regime terroriserer sitt eget folk og kommer aldri til å gjenvinne legitimiteten det har mistet, sa Obama, som benytter opprørsgruppens tidligere navn.

Professor Marc Lynch i tankesmia Center for a New American Security mener USA ikke har troverdige partnere i Syria.

– Amerikanske luftangrep mot IS i Syria er derfor ingen farbar vei, verken til politisk eller strategisk suksess, sier han.

Christopher Chivvis i tankesmia RAND Corporation tror heller ikke at IS kan slås ved hjelp av luftangrep.

– Luftangrep kan nok påføre dem betydelig skade, men vi vil ikke være i stand til å slå dem ved hjelp av luftangrep alene, sier han.

– Kraftfull tale

Republikaneren Newt Gingrich, som vanligvis er sterkt kritisk til det meste av det Obama foretar seg, er mer fornøyd.

– En kraftfull tale, mener Gingrich, som imidlertid advarer Obama mot å gå utenom Kongressen.

– Kongressen bør stemme over dette. Dette bør være en beslutning fattet av Kongressen, ikke av Obama, mener han.

– Vi bør komme fram til en amerikansk strategi som vi i fellesskap kan slutte opp om, sier Gingrich.

Personvernpolicy