– Obama godkjenner luftangrep i Syria

President Barack Obama møtte speaker John Boehner og andre kongressledere for samtaler om å bekjempe islamistene i IS tirsdag. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix.
President Barack Obama møtte speaker John Boehner og andre kongressledere for samtaler om å bekjempe islamistene i IS tirsdag. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix.

En utvidelse av amerikanske luftangrep inn i Syria skal være en del av Barack Obamas plan for å bekjempe Den islamske staten. Presidenten holder tale om kampen mot ekstremistene torsdag morgen.

Obama er klar til å ty til luftangrep i Syria som en del av en utvidet plan for å bekjempe IS-krigerne og mener han ikke trenger Kongressens støtte for å iverksette planene, skriver Washington Post.

Avisen melder at Obama diskuterte planene sine med en gruppe utenrikseksperter i Det hvite hus tidligere i uka, der presidenten sa at angrep på begge sider av grensen mellom Irak og Syria var nødvendig for å ivareta USAs sikkerhet.

Fra før har amerikanerne utført 148 luftangrep i Irak siden 8. august.

Les også: – IS bruker barn som selvmords-bombere

Støtte i ny meningsmåling

Obama uttrykte vilje til å jobbe med Kongressen i møte med flere av dens ledere tirsdag, men har samtidig sagt at han har den støtten han trenger for å sette sine IS-planer ut i live.

En meningsmåling tirsdag viste at nesten 75 prosent av amerikanerne støtter den nåværende aksjonen i Irak, og at 65 prosent stiller seg positive til luftangrep i Syria, ifølge AFP.

Josh Earnest, pressetalsmann i Det hvite hus, ville ikke kommentere om Syria er tema i Obamas tale til folket, som holdes klokken 3 torsdag morgen norsk tid.

– Presidenten vil redegjøre for hva han mener er i USAs interesse i denne situasjonen, sa Earnest på en pressekonferanse tirsdag.

Les også: Amerikanerne flest vil ikke bruke bakkestyrker mot IS

Ifølge Earnest kommer ikke Obama til å offentliggjøre en tidsplan for bekjempingen av ekstremistene, men det antas at presidenten har lagt en plan som strekker seg til etter hans egen regjeringstid i Det hvite hus er slutt i 2017.

Kerry til gulfen

Mens Obama forbereder sin tale om det som kalles «neste fase» i kampen mot ekstremistene, reiser utenriksminister John Kerry til den saudiarabiske havnebyen Jeddah onsdag. Der skal han møte ledere fra ti arabiske land, samt Tyrkia, for å snakke om en mulig storkoalisjon i kampen mot IS.

Det amerikanske utenriksdepartementet har sagt at flere enn 40 land har engasjert seg i kampen.

– Nesten hvert eneste land har en rolle å spille i å eliminere trusselen fra IS, sa Kerry før avreise.

Danmarks utenriksminister mener dessuten vertene for ukas samtaler i Jeddah må gjøre mer i kampen mot IS.

I møte med sin saudiarabiske kollega Saud al-Feisal i samme by tirsdag, fikk Martin Lidegaard forsikringer om at Saudi-Arabia gjør det de kan for å hindre at rike saudiarabere støtter IS økonomisk.

– Jeg fikk løfte om at Saudi-Arabia vil fortsette å forfølge og straffe personer som gir penger, og at de også vil forsøke å påvirke andre land i regionen, sier han.

Personvernpolicy