Meny

– Obama godkjenner luftangrep i Syria

President Barack Obama møtte speaker John Boehner og andre kongressledere for samtaler om å bekjempe islamistene i IS tirsdag. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB scanpix.
En utvidelse av amerikanske luftangrep inn i Syria skal være en del av Barack Obamas plan for å bekjempe Den islamske staten. Presidenten holder tale om kampen mot ekstremistene torsdag morgen.

Obama er klar til å ty til luftangrep i Syria som en del av en utvidet plan for å bekjempe IS-krigerne og mener han ikke trenger Kongressens støtte for å iverksette planene, skriver Washington Post.

Avisen melder at Obama diskuterte planene sine med en gruppe utenrikseksperter i Det hvite hus tidligere i uka, der presidenten sa at angrep på begge sider av grensen mellom Irak og Syria var nødvendig for å ivareta USAs sikkerhet.

Fra før har amerikanerne utført 148 luftangrep i Irak siden 8. august.

Les også: – IS bruker barn som selvmords-bombere

Støtte i ny meningsmåling

Obama uttrykte vilje til å jobbe med Kongressen i møte med flere av dens ledere tirsdag, men har samtidig sagt at han har den støtten han trenger for å sette sine IS-planer ut i live.

En meningsmåling tirsdag viste at nesten 75 prosent av amerikanerne støtter den nåværende aksjonen i Irak, og at 65 prosent stiller seg positive til luftangrep i Syria, ifølge AFP.

Josh Earnest, pressetalsmann i Det hvite hus, ville ikke kommentere om Syria er tema i Obamas tale til folket, som holdes klokken 3 torsdag morgen norsk tid.

– Presidenten vil redegjøre for hva han mener er i USAs interesse i denne situasjonen, sa Earnest på en pressekonferanse tirsdag.

Les også: Amerikanerne flest vil ikke bruke bakkestyrker mot IS

Ifølge Earnest kommer ikke Obama til å offentliggjøre en tidsplan for bekjempingen av ekstremistene, men det antas at presidenten har lagt en plan som strekker seg til etter hans egen regjeringstid i Det hvite hus er slutt i 2017.

Kerry til gulfen

Mens Obama forbereder sin tale om det som kalles «neste fase» i kampen mot ekstremistene, reiser utenriksminister John Kerry til den saudiarabiske havnebyen Jeddah onsdag. Der skal han møte ledere fra ti arabiske land, samt Tyrkia, for å snakke om en mulig storkoalisjon i kampen mot IS.

Det amerikanske utenriksdepartementet har sagt at flere enn 40 land har engasjert seg i kampen.

– Nesten hvert eneste land har en rolle å spille i å eliminere trusselen fra IS, sa Kerry før avreise.

Danmarks utenriksminister mener dessuten vertene for ukas samtaler i Jeddah må gjøre mer i kampen mot IS.

I møte med sin saudiarabiske kollega Saud al-Feisal i samme by tirsdag, fikk Martin Lidegaard forsikringer om at Saudi-Arabia gjør det de kan for å hindre at rike saudiarabere støtter IS økonomisk.

– Jeg fikk løfte om at Saudi-Arabia vil fortsette å forfølge og straffe personer som gir penger, og at de også vil forsøke å påvirke andre land i regionen, sier han.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus